Нидерландското правителство обяви днес, че ще ограничи броя на дипломатите в посолството на Русия в Хага. Руското министерство на външните работи обеща подобаващ отговор, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Търговското представителство на Русия в Амстердам получило нареждане да затвори най-късно във вторник. Нидерландия на свой ред ще затвори своето консулство в Санкт Петербург.

Нидерландското правителство уточни, че е решило да намали броя на руските дипломати в страната до този на нидерландските им колеги в Русия. „Известен брой (руски) дипломати следователно ще трябва да напуснат (Нидерландия) до две седмици“, се казва в изявление на нидерландския министър на външните работи Вопке Хукстра.

Според нидерландската държавна телевизия става въпрос за около 10 руски дипломати.

„Русия не спира да се опитва да вкара в Нидерландия тайни агенти под прикритието на дипломати. Не може и не бива да позволяваме това“, каза Вопке Хукстра. Той добави, че „в същото време Русия отказва да издаде визи на нидерландски дипломати, които да работят в консулството в Санкт Петербург или в посолството в Москва“.

Руското министерство на външните работи реагира бързо на съобщението. „Русия ще даде подходящ отговор“, се казва в изявлението.

След като Русия нападна Украйна, Нидерландия изгони 17 руски дипломати. В отговор бяха експулсирани 15 техни нидерландски колеги, отбелязва ТАСС.