И при новите шефове на „Булгаргаз“ влиза руски газ.

Русия е най-големият вносител в България през 2022 г., обяви Националният статистически институт. От федерацията у нас са внесени стоки за 11.7 млрд. лв.,което е ръст от 100% в сравнение с предходната година. Вносът от Русия изпреварва дори този от Германия, който е за 10.7 млрд. лв.

Основната суровина, която България внася от Русия, е суров нефт. През 2022 г. у нас е пристигнала суровина за 6.4 млрд. лв., което е около три пъти повече в сравнение със стойността на вноса през предходната година (2.05 млрд. лв.).

Внесеният нефт е нараснал впечатляващо и като количества – от 2.55 млрд. кг през 2021 г. до 6.04 млрд. кг през годината на войната с Украйна, което е ръст от 137%. Това показват детайлните данни на НСИ. Тъй като модулът на института за външната търговия не работи от около година, Mediapool поиска и получи от НСИ по-детайлни данни за вноса от Руската федерация по месеци през 2021 г. и 2022 г.

България е внасяла от Русия по 200-300 млн. кг сурови нефтени масла месечно през 2021 г., докато през 2022 г. количествата се вдигат двойно след началото на войната в Украйна – от около 300 млн. кг до март на около 600 млн. кг след април. Пикът на вноса е през октомври 2022 г., когато само за месец са у нас са пристигнали 717 млн. кг. сурови нефтени масла.

България получи дерогация на забраната за вноса на руски петрол в ЕС до края на 2024 г., така че „Лукойл Нефтохим“ продължава да внася и преработва огромни количества петрол. Данните на НСИ на практика потвърждават информацията на германския вестник „Ди Велт“, според която България, без да вдига много шум, подпомага украинските военни с огромен износ на дизел. Експортът за Украйна през 2022 г. според НСИ е скочил със 183% (при това без да се включва оръжието, което не влиза в тези данни) – от 0.8 млрд. лв. на 2.25 млрд. лв., а по-детайлните данни сочат, че след април има сериозен скок на изнасяния дизел от България за Украйна.

В официално изявление „Лукойл“ отрече да има договори за доставка на горива на територията на Украйна, но обясни, че продава петролни продукти на едро на вътрешния пазар, като купувачите на дребно са над 500. Което показва, че количествата достигат Украйна през търговци.

На фона на милиардните обороти от преработката на горива на 20 декември 2022 г. вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че „Лукойл“ е превел авансово данък към българската държава за годината в размер на 90 млн. лв.

Втората ключова суровина във руския внос у нас е природният газ.

Данните на НСИ потвърждават, че България е продължила да внася синьо гориво от федерацията през цялата 2022 г. Това се е случило въпреки спирането на доставките от „Газпром“ на 27 април и въпреки че от септември енергийното министерство изисква сертификати за произхода на внесения газ като в търговете не се допускат руски количества.

Самият министър на енергетиката Росен Христов обаче призна, че въпросните сертификати са просто декларация от търговците, че газът не е руски, но държавата няма механизъм, по който да установи дали това е така. Христов обяви, че е важното „Булгаргаз“ да не финансира директно „Газпром“ и войната в Украйна, но от предоставените данни става ясно, че индиректно парите на българския газов доставчик отиват в руския монополист.

Според таблицата на НСИ, предоставена на Mediapool, през 12-те месеца на 2022 г. България е внесла газ с произход Руската федерация за 2.2 млрд. лв. Това е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с 2021 г. или ръст от близо 10%. Това е нормално предвид факта, че цената на синьото гориво на европейските борси стигна рекордни нива заради нарушените именно от „Газпром“ доставки в Европа.

Като количество обаче внесеният през годината газ е с около 60% по-малко. През 2022 г. у нас са пристигнали 0.89 млрд. кг руски газ при 2.17 млрд. кг през годината преди войната в Украйна. Факт е, че от месец май нататък внесеният природен газ рязко намалява като количества и по-малко – като цена.

От януари до април 2022 г. у нас е внесено синьо гориво от Русия на стойност 1.6 млрд. лв. Останалият внос за около 600 млн. лв. се е случил между май и декември 2022 г., като за последните четири месеца на годината е влязъл руски газ за около 380 млн. лв.

Основните количества синьо гориво са постъпили до април – около 0.7 млрд. кг. Останалите 0.19 млрд. кг са пристигнали у нас между май и декември. В този период ежемесечно България е внасяла по около 20-25 млн. кг руски газ на фона на малко под 200 млн. кг месечно преди това, сочат данните.

От НСИ уточниха пред Mediapool, че информацията им е на база митнически декларации и не могат да кажат как руският газ е влизал у нас. От Агенция „Митници“ пък казаха, че им трябва повече време да отговорят.

Според източници на Mediapool обстоятелството, че България е продължила да внася руски газ през цялата 2022 г., макар и в по-малки количества, се засича и от друга база данни – тази на Световната търговска организация.

България внася от Русия и сериозни количества газьол (дизел) – около 600 млн. кг, но по това перо през 2022 г. има увеличение предимно в цената (от около 0.5 млрд. лв. на 1.2 млрд. лв.), а не в количествата, които почти не се променят.

Източник: mediapool.bg