Земетръс с магнитуд от 6.4 по Рихтер, последван от вторични трусове, е ударило пострадалата турска провинция Хатай, съобщават световните медии.

Поне 8 души са пострадали, твърди Анадолската новинарска агенция. Според местните власти в Хатай има рухнали сгради, под които са останали хора. Спасителни екипи са започнали търсене.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земята се е разтресла в 20,04 ч местно време (19,04 ч българско) със сила 6,4 по скалата на Рихтер, съобщава БНР. Епицентърът е бил на 10 километра под земната повърхност в провинция Хатай – в селището Дефне, само на 14 километра югозападно от Антакия и на 70 километра северно от сирийския град Латакия.

Турските медии цитират местните сеизмолози, според които само 3 минути по-късно в Хатай е станало второ земетресение със сила 5,8 по Рихтер и епицентър в Самандаг, на брега на Средиземно море и на 25 километра от Антакия.

Хатай е сред най-пострадалите турски провинции от смъртоносното земетресение от 7,8 по Рихтер на 6 февруари и вторичните трусове след него. Жертвите от тях от турска и сирийска страна надхвърлят 46 000. Над 1 милион души загубиха домовете си.