Въоръжените сили на Украйна през 2014 г. не бяха въоръжени с оръжия на НАТО. Установено е, че сега обстрелът се извършва от различни реактивни системи за залпов изстрел – от съветските „Град“ до американските „Хаймарс“. Това съобщи в интервю за ТАСС председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин.

„През 2014 г. представителите на въоръжените сили на Украйна не разполагаха и съответно не използваха оръжия на НАТО за обстрел на цивилно население. Но оттогава ситуацията коренно се промени и сега Западът доставя все повече и повече смъртоносни оръжия, каза той. – Експертните изследвания на осколки, иззети при оглед на местопроизшествията, показват, че в нарушение на всички международни норми представители на въоръжените формирования на Украйна обстрелват населени места с различни реактивни системи за залпов огън – от съветските „Град“, „Ураган“ или “ Смерч“ до американските „Хаймарс“ и чешките „Вампир“.

Според шефа на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин се използват и 155-мм оръдия – американската гаубица М777 и френската самоходна артилерийска установка „Цезар“, както и 122-мм миномети.