Китай изразява „дълбоко безпокойство“ от ескалацията на конфликта в Украйна и възможността ситуацията да излезе извън контрол, каза днес китайският външен министър Цин Ган, цитиран от Ройтерс.

„Продължаваме да насърчаваме диалога за мир … и да работим с международната общност за насърчаване на диалога и консултациите, за да се отговори на безпокойствата на всички засегнати страни и да се постигне обща сигурност“, добави министърът на пресконференция в Пекин, цитиран от Франс прес.

„Призоваваме определени страни незабавно да спрат да наливат масло в огъня“, каза Цин.

„Обявяваме се твърдо срещу всяка форма на хегемония и срещу всяка чужда намеса във вътрешните работи на Китай“, каза министърът.

Пекин, който миналата година сключи „партньорство без граници“ с Москва, се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна. САЩ предупредиха за последици, ако Китай окаже военна подкрепа на Русия. Пекин твърди, че не оказва подобна подкрепа, посочва Ройтерс.

Пак днес Китай публикува документ, наречен Глобална инициатива за сигурност, който отразява знакови предложения на президента Си Цзинпин в областта на сигурността и по-специално, се опира на идеята различни обществени системи и цивилизации на бъдат третирани еднакво и на принципа за „неделимата сигурност“ – концепция, която е подкрепяна също и от Русия.

Източник: БТА