Достойно заплащане на общинските служители, индексация на договорите до 50%, отделяне на местната власт от бизнеса при компенсиране заради ръста на цените на енергоносители и инфлация – това бяха основните искания на кметовете към служебното правителство.

Служебният премиер Гълъб Донев обясни, че се работи в търсене на решение на проблемите. Той обаче не обеща правителството да отпусне допълнителни средства на местната власт, като се оправда с липсата на Бюджет 2023 г.

Това се разбра по време на срещата между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и премиера, която се проведе във вторник, в рамките на 36-отото общо събрание на НСОРБ.

Индексацията на европроектите

Повече от година само се говори за индексация на договорите за строителство, изпълнявани от европейските фондове, но на практика не се случва нищо. Има огромно забавяне от страна на министерствата, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Методиката не се прилага никъде. В Държавен фонд „Земеделие“ положението е катастрофално. Оправдават се с Европейската комисия, но оттам ни отговориха, че всичко е в ръцете на Управляващите органи на програмите и от тях нищо не зависи“, допълни кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Премиерът Гълъб Донев припомни, че именно неговото служебно правителство е приело методика за индексирането на цените по строителните договори при изпълнението на европроекти. Съгласно нея управляващите органи по програмите могат да индексират договорите до 15% от стойността им.

В същото време, ако се приложи методиката, за по-стари договори – от 2020 – 2021 г., индексацията може да достигне и до 70%, обясниха кметове. По Закона за обществените поръчки обаче има ограничение – до 50% от стойността на договора.

По тази причина настояваме да има индексация поне с 50%, каза Алексиев. По оперативните програми има резерви това да се случи, но няма решение тези средства под риск да се използват за индексиране на вече сключените договори, допълни той. По тази причина кметове призоваха правителството да вземе такова решение.

Гълъб Донев призна, че има някои пропуски в методиката. Например договорите за услуги не са заложени при индексацията. Предстои тези въпроси да се обсъдят и да се вземе решение, каза Донев, без да обещае нищо.

Инфраструктурните проекти

Кметовете поставиха въпроса и с изплащането на остатъка от 50% по инфраструктурните проекти за общините, които бяха одобрени от първия служебен кабинет на Гълъб Донев.

В края на септември 2022 г. бяха отпуснати около 430 млн. лв. за реализирането на инфраструктурни проекти на общините. До края на миналата година бяха отпуснати половината от парите. Част от общините вече са започнали изпълнението на проектите и са похарчили изплатените средства. Те настояват да получат и другата половина сега, за да завършат инфраструктурата, а не в края на годината.

Гълъб Донев за пореден път им обясни, че това няма как да стане, защото няма приет Бюджет за 2023 г.

Общините не са фирми

Крайно време е правителството да разбере, че общините не са фирми, а предоставят различни услуги на населението, като здравни, социални, образователни. По тази причина не е редно помощта за енергоносителите за общините да е еднаква с тези на бизнеса, още повече, че някои бизнеси отчитат свърхпечалби. По тази причина крайно време е общините да бъдат отделени от бизнес сектора, призоваха кметове.

От 265 общини у нас в 77 болници, училища, детски градини и ясли, социални домове, се отопляват изцяло на газ.

Кметът на община Брезово Христо Енков посочи и още един проблем. Дори да решим да си поставим фотоволтаици, които са едно добро решение, енергоразпределителните дружества ни режат, че мрежата им няма капацитет. По този начин ни принуждават местната власт да прави инвестициите, които те са обещали, за да може да монтираме ВЕИ-та, посочи той. Затова искаме този въпрос да бъде изчистен на съвместна среща между правителството, КЕВР, общините и евергоразпределителните дружества, каза Христо Енков.

Премиерът каза, че е запознат с проблема и заяви, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, с които да бъде решен. Гълъб Донев обаче не обеща местната власт да получи по-високи компенсации за природния газ от бизнеса.

Заплати не общинските служители

Председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов постави проблема със заплатите на общинските служители, които са далеч под средните в публичния сектор. През декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. по данни на НСИ, докато в общините е с 1000 лв. надолу.

„От тази най-висока трибуна искам да уверя всички – над 25 000 общински служители, че ние, кметовете на общините, няма да забравим исканията си за достойно заплащане и ще отстояваме това по време на преговорите за новите два държавни бюджета 2023 и 2024 г.“, каза Панов.

Ние не сме синдикалисти, ние сме работодатели и се срамуваме, че нямаме възможност да вземаме решение за нашите екипи, опитвайки се да защитим тяхното достойнство, допълни той Панов.

По думите му ниските заплати в общинската администрация са причина за недостиг на кадри. Тази криза се задълбочава особено за специалистите в областта на строителството и градоустройството, както и на информационните технологии, посочи Панов.

Източник: mediapool.bg