Лявата платформа „Левицата!“ обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отпадане на отделното записване в протокола на резултатите от машинното и от хартиеното гласуване. Така в документа ще има само една графа- брой действителни гласове, съобщи БНТ.

Според лявото обединение това дава предпоставки за машинации във вота и за неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване. От „Демократична България“ също заявиха, че обмислят да обжалват вчерашното решение на Централната избирателна комисия.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов написа във Фейсбук, че решението противоречи на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес. Заради решението Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Централната избирателна комисия.

Решението протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, да има само една колона – с общия резултат от гласуването с хартия, и с машина беше подкрепено от представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.