Според изданието в Киев смятат, че администрацията на Джо Байдън може „да използва Конгреса, който се контролира от републиканците, като извинение за ограничаване на военната помощ“.

В Киев нарастват опасенията, че Съединените щати може да намалят военната помощ за Украйна, за да я принудят да сключи мирно споразумение с Русия. Това съобщи във вторник европейската версия на изданието „Политико“, съобщава ТАСС.

„Мисля, че има хора на Капитолийския хълм (в Конгреса на САЩ) и в администрацията (на президента на САЩ Джо Байдън), които биха искали да калибрират обема на военната помощ, за да насърчат украинците да сключат някаква сделка (с Руската федерация)“, казва един от съветниците на президента на Украйна, пожелал анонимност. В Киев се опасяват, че администрацията на Байдън може да „използва Конгреса“, който се контролира от републиканците, като извинение за ограничаване на военната помощ, така че Украйна „да се съгласи да си постави по-скромни военни цели“, уточнява изданието.

По-рано председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти предупреди, че републиканците в настоящия Конгрес няма да позволят на Вашингтон да предоставя неограничена и неоправдана финансова помощ на Украйна. През ноември републиканците подготвиха резолюция за контрол върху изразходването на средствата, отпуснати от Конгреса за подпомагане на Киев, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС