Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви на руския външен министър Сергей Лавров, че се надява по време на визитата му в Москва да бъдат постигнати нови споразумения, предадоха Ройтерс и БТА. 

„Готов съм да обменя мнения с вас, скъпи мой приятелю, по въпроси от взаимно-национален интерес и с нетърпение очаквам постигане на нови споразумения“, заяви Ван на Лавров. 

„Няма значение как се променя международната ситуация, Китай винаги е бил и си остава ангажиран, заедно с Русия, да положи усилия за съхраняване на позитивната тенденция в развитието на отношенията между големите сили“, каза още Ван И. 

Най-висшият китайски дипломат заяви още, че ще работи за укрепване и задълбочаване на отношенията между Москва и Пекин. Той не навлезе в подробности относно това какви споразумения могат да бъдат постигнати по време на визитата му в Москва. 

„Нашите отношения се развиват по едни сигурен и динамичен начин. И въпреки силни турбуленции на международната сцена, ние показваме нашето единство, демонстрираме воля за защитаване на взаимните интереси при спазване на международното право и на централната роля на ООН“, каза Лавров по време на срещата си с Ван, предаде Франс прес. 

Ван И пристигна вчера в Москва, след като миналата седмица разговаря с украинския дипломат номер едно Дмитро Кулеба по време на Мюнхенската конференция за сигурността. Според Киев там той е представил на Кулеба ключовите елементи от китайски план за мир за Украйна. 

Срещата на Ван И с Лавров се проведе ден, след като Китай огласи инициатива за стратегия за глобална сигурност, съдържаща шест принципа. По-късно днес Ван ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин, допълва ТАСС.

 

От началото на настоящата година Ван И бе повишен от министър на външните работи в ръководител на Канцеларията на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (КПП), като преди това стана и член на Политбюро. Това е най-висшата дипломатическа длъжност в Китай и Ван И е на непосредствено подчинение на генералния секретар на ККП, президента Си Дзинпин. 

За външен министър на Китай пък бе назначен Цин Ган.