През последните две седмици най-свободните американски медии на света тъпчеха уважаваното общество с празни приказки. Извънземни, НЛО, бременността на Бионсе, китайци с балони, украинци във война. Всичко друго, но не и новини от Охайо. Междувременно там се разиграва мащабна екологична катастрофа.

На 3 февруари 50 вагона от влак, превозващ опасни вещества, дерайлираха близо до град Ийст Палестайн. По-специално пет вагона-цистерни съдържащи газ винилхлорид. Пет може да звучат като нищо, но всъщност са съдържали двугодишния запас от целия американски винилхлорид.

ЖП компания “Норфолк Саутърн” реши да изгори съдържанието на цистерните , въпреки че всичко това е близо до жилищни райони, а винилхлоридът отделя отровен хлороводород и още по-отровен фосген при изгаряне. По ирония на съдбата, фосгенът е същото бойно вещество, използван от германците и американците, за да се тровят взаимно по време на Първата световна война.

Множество видеоклипове в интернет ясно показват как черни облаци отровен дим покриват къщите и улиците на Ийст Палестайн. Хората са били евакуирани за два дни, след което отново върнати по адресите. Не е изненадващо, че те веднага са започнали да се оплакват от главоболие, гадене, задушаване. Астматиците и сърдечноболните са с обострени хронични заболявания. Перспективите са мрачни: дори самият винилхлорид е силен канцероген, а продуктите от неговото изгаряне са просто отрова в най-чистата ѝ форма – през Първата световна война десетки хиляди хора загиват от фосген.

Такива инциденти се случват навсякъде по света. Във всички нормални държави обаче има строг алгоритъм за спасяване на населението – хората се извеждат организирано от зоната на бедствието, осигуряват им жилища и медицински грижи, изплащат им се компенсации и, разбира се, уреждат показен процес на виновника за бедствието, съсипвайки го с глоби и обезщетения.

Нищо такова не се случва в Източна Палестина. Властите с великолепно презрение пренебрегнаха страданието на хората и се съсредоточиха върху нещо свое.

Точно така се държаха и неподкупните медии. Две седмици никъде нямаше и дума за бедствието в Охайо. Някои новини изтекоха само до напълно леви ресурси като “Световният социалистически уебсайт”.

На медицинските служби не им пукаше за Охайо – едва единадесет дни след инцидента се сетиха да посъветват жителите на града да не пият вода от чешмата. Тестове обаче все още не са направени.

Еколозите също не дават пет пари, въпреки че местните водоеми са толкова замърсени, че в тях вече са умрели хиляди риби. Агенцията за опазване на околната среда се събуди две седмици след инцидента, за да каже, че текущото състояние на въздуха „не е повод за безпокойство“.

Губернаторът на Охайо също не се свърза. Президентът на САЩ Джо Байдън – какво да кажем за него, той отдавна е в свой свят.

“Норфолк Саутърн” хвърли около милион долара през господарско рамо на около хиляда семейства в Ийст Палестайн. Тоест на едно домакинство се падат малко повече от хиляда долара. В същото време дори сега тези хора са изложени на риск да похарчат в пъти повече пари за лечение. Колко ли ще бъдат таксувани в болниците по-късно, когато ефектите от отровните вещества ще се проявят в пълен растеж?

И така жителите на американското градче решиха да се пробват да се доберат до властите. Появиха се кадри как брадатия кмет на тази среща, неговите уплашени очи и жално блеене: „Аз съм просто кмет на петхиляден град, какво мога да направя срещу железопътната корпорация?“

Тук е цялата интрига на това престъпление. “Норфолк Саутърн” е наистина богата корпорация. Мащабът на нейното влияние в тази история е много ясен. Веднага след катастрофата шефовете на компанията се свързват с губернатора на Охайо Майк Дивайн и му казаха, че ще изгорят винилхлорида от резервоарите.

Още в този момент вината на превозвача беше очевидна – причината за дерайлирането на вагоните са били проблеми със спирачна ос. Но вместо да заведе “Норфолк Саутърн” на съд и след това да извика експерти, които да се консултират как да се справят безопасно с опасния газ, губернаторът послушно дава зелена светлина и Ийст Палестайн” е покрит с черни облаци отровен дим.

Днес се оказа, че е било напълно незадължително да се пали газта. Но това било най-лесният и евтин изход. Естествено, железницата се възползва от това, застрашавайки живота и здравето на десетки хиляди хора. Ръководството на щата или се е страхувало да се сблъска с корпорацията, или са си били в един кюп. А Белият дом мълчи през цялото това време.

Удивително е, че подобни неща се случват в САЩ под ръководството на Демократическата партия, чиито лидери са просто обсебени от околната среда. Или се борят за джунглата на Амазонка, или настояват да ядем буболечки вместо месо, или обвиняват Русия в нещо. Но тогава в родината им се случва мащабна екологична катастрофа, изведнъж всички тези еколози обръщат гръб и гледат на другата страна.

Днес, половин месец след аварията, новините за бедствието най-после си пробиха път в информационното поле на Америка. „Тези снимки трябва да са на всички заглавни страници, във всяка новинарска емисия в Америка. Предприеха ядрена атака срещу американски град”, възмущава се десният телевизионен канал “Нюзмакс”.

Катастрофата в Охайо е наречена в САЩ „втори Чернобил“, въпреки че на фона на съветската организираност и човешкия героизъм боричкането и жестокостта на американската олигархия изглеждат още по-отвратителни. Съветските специалисти пожертваха живота и здравето си, за да спасят хората и да предотвратят отравянето на големи площи. В Охайо, както виждаме, всичко е точно обратното.

Би било по-разумно да сравним тази катастрофа с трагедията във Фукушима. И в двата случая причината за случилото се е пренебрегване на технологиите. Тук-там жителите бяха помолени да избягат. Е, абсолютно същото отношение беше демонстрирано и към майката природа. Американците свободно тровят околната среда с бойни газове. Японците не се поколебаха да излеят радиоактивна вода в океаните.

На пръв поглед трагедията в Охайо е вътрешна работа на американците. Но водата, въздухът, земята принадлежат на цялото човечество – самите американци обичат да напомнят за това, когато се борят за околната среда в някоя чужда страна. Според тази логика днес режимът във Вашингтон трябва да бъде изправен пред международния съд за такъв чудовищен саботаж срещу природата като петролния разлив в Мексиканския залив при президента Обама или бедствието в Охайо при президента Байдън. В същото време би било хубаво да се призове за поемане на отговорност за взривяването на „Северен поток 2“. Към материалните компенсации на „Газпром“ и германските фирми трябва да се добави и сериозна глоба за замърсяване на Балтийско море.

Превод: В. Сергеев