Руснаците вече са достигнали Бахмут не само от изток, юг и север, но и от северозапад

В обобщението си от сряда сутринта украинският генерален щаб признава, че руснаците вече са достигнали Бахмут не само от изток, юг и север, но и от северозапад: сред населените места, където според обобщението украинските части са „отблъснали атаките“, е село в близост до северозападните покрайнини на Бахмут.

„През последното денонощие частите на украинските отбранителни сили са отблъснали нападенията на окупаторите в районите на Куземовка и Диброва в Луганска област и Федоровка, Ягодное, Берховка, Бахмут и Курдюмовка в Донецка област“, се казва в доклада.

Руската армия достигна Бахмут от северозапад - 2

Ягодное е малко село в съседство със северозападните покрайнини на Бахмут, а Берховка се намира малко по-далеч. В обобщението на генералния щаб от вторник сутринта е посочена само Берховка. Миналата седмица руски източници съобщиха за превземането на близкото село Парасковеевка на кръстовището на пътищата, водещи към Бахмут от север и северозапад.

Основателят на руската частна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин прогнозира преди седмица, че град Бахмут в Донецка област може да бъде обкръжен през март или април. Той обаче уточни, че това е „трудно да се предвиди“ и отбеляза, че успехът на Русия в обграждането на града отчасти зависи от това колко западни оръжия бъдат доставени на Украйна. Последният успех на бойците на руската частна военна компания „Вагнер“, за който бе докладвано, бе Красная гора.

През последните 24 часа руската армия е извършила 59 ракетни удара, разрушени и повредени са къщи на цивилни граждани, има убити и ранени цивилни. Усилията на окупаторите продължават да са съсредоточени в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеев и Шахтьор.

Съществува голяма опасност от по-нататъшни руски въздушни и ракетни удари по украинската територия, предупреждава Генщаба на украинската армия.

Руската армия достигна Бахмут от северозапад - 3

УНИАН пък съобщава, че за 11 експлозии в Мариупол, окупиран напълно още пред пролетта на миналата година.

Това бе съобщено в официалния канал на Мариуполския градски съвет в Telegram. Отбелязва се, че експлозиите са били чути в града, а електричеството и комуникациите са прекъснали в Централния и Левобережния район.

Експлозиите са действие на системата за противовъздушна отбрана, потвърди пред ТАСС окупационният кмет на града Олех Моргун.

ПВО са стреляли по безпилотни самолети, пуснати по Мариупол. „През нощта на 21 срещу 22 февруари бяха засечени два неидентифицирани дрона, летящи в близост до Мариупол. Системата за противовъздушна отбрана откри навреме целите и стреля по тях“, написа той в канала си в Telegram.

Източник: News.bg