Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да засегне ядрения сектор или забраната за внос на диаманти. Това съобщи испанският вестник La Vanguardia, предаде ТАСС. Според изданието възможността за предприемане на действия срещу руската ядрена индустрия или диамантения бизнес е посрещната с нежелание от страни като Унгария, Франция, България и Белгия. На свой ред балтийските страни, особено Литва, продължават кампанията в ЕС за налагане на санкции срещу „Росатом“.

Според La Vanguardia новите ограничения върху търговията между ЕС и Русия може да засегнат около 50 електронни компонента за ракети, дронове и хеликоптери. Одобрението на санкции изисква съгласието на всички европейски държави. Основните пречки сега идват от Будапеща, уточнява вестникът. Той отбелязва, че унгарската делегация е поискала премахването на някои имена от новия санкционен списък, а също така се противопостави на предложението за удължаване на ограниченията веднъж годишно вместо на шест месеца.

„Ройтерс“ съобщи вчера, че посланиците на ЕС не са успели да постигнат съгласие по десетия пакет от санкции срещу Русия, преговорите ще продължат днес следобед.

Източник: ТАСС