Темата за предоставяне на муниции и въоръжение за Украйна вече я коментирах няколко пъти. Ние изпълнихме решението на Народното събрание. Няма как да подкопая устоите и способностите на българската армия. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов след церемонията по награждаване за „Пожарникар на годината“, на която присъства и президентът Румен Радев.

Той уточни, че има нормативни документи, които казват какви запаси от въоръжение и муниции трябва да поддържаме, и подчерта, че няма да наруши тези изисквания.

Министър Стоянов призова „експертите“ по телевизиите, които обясняват как може да се даде всичко на Украйна, да си спомнят когато те са били министри на отбраната какви документи е имало в ресорното министерство и какви са сега, разяснявайки, че те не са се променили съществено.

Припомняме, че във вторник българският министър на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна. Това се случи непосредствено след края на заседание по темата на Съвета на ЕС в Брюксел, в което българинът все участие.

„Възможностите ни в момента са такива, че не можем да доставим друго въоръжение“, заяви Димитър Стоянов.

Според министъра на отбраната България е дала това, което ѝ е било възможно да отдели, като същевременно е изпълнила исканията на Украйна.

Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там. Така Стоянов коментира изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че „за съжаление, последната година бе втората подред, изгубена за модернизацията на въоръжените сили“.

Във връзка с т.нар. „триъгълни сделки“ министър Стоянов заяви, че съюзниците на България към този момент не са се отзовали на запитванията за осъществяване на такава сделка и определи вероятността такава да се случи като малка. По думите му тя означава България да предостави на Украйна оръжие и веднага да получи в замяна друго.

Относно призива на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел държавите членки спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси, министър Стоянов посочи, че вече е получил писмото. По думите му то е бланкетно и е до всички министри на отбраната. „В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 150 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна“, каза Стоянов.

Стоянов посочи, че от украинската страна има искане за предоставяне на зенитно ракетни комплекси. Според него обаче предоставяне без замяна, означава губене на въздушен суверенитет. „При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да предоставим нашите зенитно ракетни комплекси е огромен минус и ние няма да можем да защитим българското небе“, добави той.

По повод българските екипи, които отидоха в Турция, за да помагат при справянето с последиците от земетресенията, министър Димитър Стоянов каза, че действията им са „героизъм в мирно време“.

Източник: epicenter.bg