Евентуална ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до, иначе трудната, коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Около това мнение се обединиха в предаването „Денят започва“ на БНТ социолозите Първан Симеонов от „Галъп“ и Евелина Славкова от „Тренд“.

Година след избухването на войната, има реален риск от ескалация на конфликта или интензифициране на бойните действия и това личи и от последните речи на Джо Байдън и Владимир Путин, посочи Първан Симеонов.

„Ако войната ескалира, може след изборите, щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните – англосаксонските, ще искат България да има правителство. Това значи, че Бойко Борисов трябва бързо да реагира и нещо да се договори с политическите си опоненти. Аз, поне, така разчетох последните санкции „Магнитски“. Противопоставянето на тези избори ще е много ярко, на две алтернативи, и ще е много трудно те да се сработят, но ако войната не остане фонова, както е в момента, а се интензифицира, ще има натиск за правителство“, заяви Първан Симеонов.

При всички случаи, ако се стигне до подобна коалиция, тя ще е формирна като някакъв вид експертно, програмно или техническо правителство, допълни още Симеонов.

„Ако ситуацията във външнополитически план принуди към този разговор, той ще е сложен и ще се наложи всеки да направи много тежки компромиси и да намерят разказ, с който да обяснят на своите електорати защо това се случва. Има и трети вариант – т.нар. „хартиена коалиция“ или коалицията „Магнитски“ – БСП, ДПС и ГЕРБ. Това също не изглежда много красиво и обществено приемливо и не мисля, че ГЕРБ ще се ентусиазират за такова нещо“, посочи Евелина Славкова.

Акцентът на кампанията преди вота остава противопоставянето между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – или т.нар. – статукво срещу промяна. От малките партии, към момента „Български възход“ изглежда, че ще прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.

Целия разговор вижте във видеото.