Приемът на украински бежанци е струвал за една година на Франция близо 500 милиона евро – средства, похарчени главно за настаняване и изплащане на помощи на около 100 000 души в цялата страна, съобщи в навечерието на първата годишнина от началото на конфликта в Украйна френското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

От началото на войната, предизвикала най-голямото движение на бежанци в Европа след Втората световна война, Франция е отделила над 490 млн. евро, за да предложи „безпрецедентна схема за прием“, обяви днес вътрешното министерство.

Близо 220 млн. евро са похарчени за изплащане на „помощи за лица, ползващи се от временна закрила“, около 260 млн. евро – за настаняване, а 10,1 млн. евро – за посрещане на ежедневни разходи и транспорт, уточни пред АФП ведомството.

Осигуряването на жилища, което съставлява половината от разходите за прием на бежанци от Украйна, включва хотели и ваканционни центрове, както и места за спешно настаняване (30 000 в разгара на кризата през март и април 2022 г.), а също центровете за временно настаняване, разкрити из цяла Франция.

Още около 30 000 украински бежанци са настанени в домовете на граждани. Към 900 от тези френски домакинства са получили за целта държавна финансова помощ на стойност над 786 000 евро, съобщи вчера министерството на жилищното настаняване.

По данни на вътрешното министерство между 10 март 2022 г. и 30 януари 2023 г. Франция е приела над 100 000 украинци, като близо 80 процента от тях са жени. Властите са издали разрешителни за временно пребиваване на 87 928 украинци (което не включва децата). Броят на разрешителните е близо 146 000, като се вземат предвид и подновените.

Временните разрешителни важат шест месеца и могат да се подновяват. Те позволяват на украинците да се установят във Франция законно, без да се налага да кандидатстват за статут на бежанци. Благодарение на тях тези хора могат да се възползват и от редица социални права (на работа, на здравни услуги, на училищно образование за децата).

Източник: БТА