„С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за „кафявата чума“ в света“.

Така от Руското посолство коментираха новината, че е била счупена плочата на паметника на Съветската армия в София. На нея пише „На съветската армия освободителка от признателния български народ“.

На мястото има полиция, а счупването вероятно се е случило снощи. Вчера на мястото бе руската посланичка Елеонора Митрофанова, която поднесе цветя на паметника по случай Деня на защитника на Отечеството, който се отбелязва днес.

„Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято“, пишат още от посолството. От там призовават българските власти да „ликвидират на последиците от престъплението срещу паметта“, да накажат виновните и да преустановят на „позорната практика за изопачаване на общата ни история“.

Източник: „24 часа“