Руската икономика след санкциите на САЩ се държи по-добре, отколкото можеше да се очаква първоначално. Това заяви по време на пресконференция в Бангалор, Индия, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава ТАСС.

Според нея санкциите на САЩ „имаха много съществен ефект върху Русия“. „Въпреки че по някои показатели руската икономика се държи по-добре, отколкото можеше да се очаква първоначално“, добави ръководителят на Министерството на финансите на САЩ.

В същото време, смята Йелън, Русия сега е „изправена пред значителен бюджетен дефицит“. „Що се отнася до бюдоета, Русия страда и не получава това, от което има нужда“, каза тя.

Йелън пристигна в Бангалор, за да присъства на среща на финансовите министри на страните от Г-20. Както се очаква, Русия ще бъде представена на следващото събитие в рамките на индийското председателство на Г-20 на експертно ниво, добавя ТАСС.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че през следващите месеци САЩ ще предоставят на Украйна нова икономическа помощ, която ще бъде в размер на 10 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Американският финансов министър подчертава, че е от изключително значение Международният валутен фонд (МВФ) бързо да представи програма за финансова подкрепа на Украйна. Киев се надява да получи най-малко 15 милиарда долара в рамките на няколко години в рамките на програмата на МВФ. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал след среща в началото на седмицата с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя също участва в срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру.

Източници: ТАСС, БТА