Турски медии съобщават, че Молдова прекъсна комуникацията и транспорта до региона на Приднестровието. Министерството на отбраната на Украйна изпрати съобщение до украинските граждани, живеещи на молдовската граница, да не записват и разпространяват на видео военнослужещи.
Ситуацията е тревожна, много и на все повече и повече места за поява на техника.

Одеските канали съобщават за концентрация на войски на въоръжените сили на Украйна в непосредствена близост до границата с Приднестровието.

Не знам какъв ще е “ адекватния отговор”, за който Русия говори, но аз поне знам, че там руските миротворци са малко, без тежка техника и няма идея как ще да могат да устоят … местните цивилни също е малко вероятно да направят нещо …
Надявам се отговорът на МО да е наистина адекватен.

На границата на Приднестровието, на 3 километра от границата се намира мироопазващия контингент на руските въоръжени сили.
Руската групировка в Приднестровието няма ударна насоченост. Като част от Оперативната група на руските сили в Приднестровския регион на Република Молдова (OGRF PRRM) има два отделни мотострелкови мироопазващи батальона и батальон за охрана и поддръжка. Общият брой на OGRV PRRM е не повече от 1700 военнослужещи. В същото време 82-ри и 113-ти мотострелкови батальони последователно изпълняваха мироопазваща мисия на Днестър, като се смениха една друга година по-късно. Ротацията на миротворците преди това се извършваше през територията на Украйна, както и през летището в Кишинев, което е невъзможно в настоящо време.
Почти всеки втори (повече от 200 хиляди души) приднестровец е гражданин на Русия.
Цивилните едва ли ще могат да са в полза, а ще бъдат самите те в пряка заплаха.
Ще предизвикат Русия, според мен, незабавно да започне много сериозни военни действия за Приднестровието в случай на влошаване на ситуацията.
Министерството на отбраната на Молдова неочаквано се застъпи за Въоръжените сили на Украйна
Те отхвърлят руските изявления за подготвяна от Киев провокация в Приднестровието.
Изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация за възможни провокации от страна на Украйна в Приднестровския регион е „елемент от психологическа операция“, заяви държавният секретар на Министерството на отбраната на Молдова Валерий Мижа.

Западните марионетки не обясняват как им е хрумнало да твърдят нещо за плановете на украинската страна.

Wow-media публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати и за да даде най-голям обем от мнения, позиции и информация по различни актуални събития. Редакцията на wow-media обаче по никакъв начин не се ангажира с позиция по изразените мнения.

източник:facebook