Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън обвини руски официални лица, присъстващи на срещата на Г-20, че са „съучастници“ в жестокостите, извършвани при нахлуването на Русия в Украйна и за щетите, които войната е нанесла на световната икономика, предаде Ройтерс.

На сесията, с която беше открита срещата на на първата годишнина от руската инвазия, Йелън призова колегите си от Г-20 да „удвоят усилията си в подкрепа на Украйна и ограничаване на възможностите на Русия да води война“.

Тя заяви, че „превръщането в оръжие“ на храните и енергията от руския президент Владимир Путин е навредило не само на Украйна, но и на световната икономиката и особено на развиващите се страни.

„Призовавам руските официални лица тук, в Г-20, да разберат, че продължаващата им работа за Кремъл ги прави съучастници в жестокостите на Путин“, каза Йелън. „Те носят отговорност за отнемането на животи и средствата за препитание в Украйна и причинените вреди в световен мащаб.“

Русия беше представена в залата от висши служители в сферата на икономиката, информира министерството на финансите на САЩ. Руският министър на финансите Антон Силуанов и управителят на централната банка Елвира Набиулина не присъстваха на заседанието.

Йелън добави, че прекратяването на войната е „морален императив“ за световната икономика и повтори, че САЩ „ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.