Северна Корея съобщи, че вчера е извършила четири изпитания на стратегически крилати ракети във водите край източното си крайбрежие, предаде Асошиейтед прес.

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА заяви, че четирите ракети са летели близо три часа след изстрелването им от североизточен крайбрежен район, рисувайки овални и осмоъгълни фигури над морето, и са показали, че могат да поразяват цели на разстояние до 2000 километра.

В същото време САЩ и Южна Корея са провеждали съвместно учение във Вашингтон, чиято цел е била да се даде по-твърд отговор на ядрените заплахи от страна на Пхенян.

Ситуацията на Корейския полуостров в момента е много напрегната, отбелязва ДПА. През последните няколко седмици Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, извърши серия от ракетни изпитания.

Наблюдателите се опасяват, че първият ядрен опит на Пхенян от години насам е неизбежен.

В събота Северна Корея изпробва ракета с далечен обсег, която теоретично може да достигне територията на САЩ. В понеделник последва изстрелването на две ракети, които Япония и Южна Корея определиха като балистични ракети с малък обсег.