Ако доскоро някой се съмняваше в необходимостта от специална операция за защита на Донбас, днес много неща се изясниха, пише „Комсомолская правда“. Появиха се факти, които потвърждават, че са били необходими крайни мерки. И че е било невъзможно да се отлага.

  1. Украйна е искала да атакува първа

Когато Владимир Путин обяви признаването на ДНР и ЛНР, украинската артилерия вече усилено е обстрелвала градовете и позициите на опълченците.

Това е била артилерийска подготовка преди настъпление. Деца, жени и възрастни хора са били евакуирани от Донецк в Русия. Ако не беше спецоперацията, боеве така или иначе щяха да започнат, но на руска територия.

Да, именно така: в изоставена землянка близо до Авдеевка руските специални части са намерили карта, знаците по която недвусмислено свидетелстват за плановете на командването на въоръжените сили на Украйна да атакува Таганрог и дори Ростов на Дон.

Остава да се гадае към кои други територии са се простирали апетитите на войните на Незалежная. Още много преди Майдана, сред украинските националисти са популярни аргументи, че целият руски юг, включително Кубан и Ставропол, трябва да бъде украински. Изглежда, че сегашното украинско правителство споделя тези идеи.

  1. Минските споразумения са параван

Украйна нямаше намерение да преговаря за съдбата на Донбас с Русия или с когото и да било.

Целият преговорен процес в Минск беше просто начин да се спечели време за подготовка за война. След началото на спецоперацията маските бяха свалени. И Порошенко, и Зеленски и фрау Меркел и мосю Оланд публично признаха, че всички тези нормандски формати са били необходими само за да се спечели време и да се даде възможност на Киев да се въоръжи. А споразуменията бяха одобрени от Съвета за сигурност на ООН…

  1. Американски биолаборатории

В ръцете на руските военни попаднаха документи, според които на територията на Украйна работят над три дузини секретни биологични лаборатории.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд потвърди, че лабораториите съществуват. Тя била много притеснена, че изследователски материали могат да попаднат в ръцете на руски военни.

Руски експерти са провели разследване.

И началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов съобщи: Пентагонът е имал за цел да създаде компоненти за биологично оръжие и да ги тества върху населението на Украйна и други съседни на Русия държави.

„Пример са експериментите, свързани с ХИВ инфекцията, които се провеждат от американски специалисти на територията на Украйна от 2019 г.“, каза генералът.

Руското министерство на отбраната разкри подробности за разполагането на американски биологични лаборатории в Украйна. Цялата тази мръсотия рано или късно щеше да се окаже на руска територия. А в САЩ просто биха вдигнали рамене: не сме видели нищо, не знаем нищо …

  1. Западът управлява Киев

През изминалите месеци всички съмнения изчезнаха. С помощта на Украйна Западът се опитва да отслаби максимално Русия. И при благоприятен за тях сценарий – да я разгроми. Антируски санкции и аргументи, че Русия в сегашния си вид трябва да престане да съществува, доставка на танкове и тежки оръжия, предоставяне на разузнавателна информация от сателити, саботаж на Северен поток, западни наемници на фронтовата линия, прекъсване на преговори и благословията на Украйна да се бие до последния украинец – всичко това е с една цел – да постави Русия на колене.

Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че военните действия за Алианса са започнали още през 2014 г. „Всъщност от 2014 г. насам НАТО осъществи най-голямото подсилване на колективната отбрана за едно поколение“, каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел. „Това е най-мащабната адаптация на Алианса, въвеждане на висока готовност на нашите сили, усилване на източния фланг, увеличаване на броя на ученията“.

В продължение на осем години НАТО се опитваше с всички средства да овладее военно Украйна, да се доближи до руските граници. Ако спецоперацията не беше започнала по-рано, щеше да се наложи да започне сега. Но спирането на настъплението на Северноатлантическия алианс ще бъде още по-трудно.

  1. Желание да се раздели страната

По време на спецоперацията украинският и западният елит неведнъж са “осветявали” планове за “уреждане” на победената Русия.

Да вземем, например, така наречената „карта на Буданов“, в която ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов представя своята визия за териториалното разделение след победата на Украйна. От Русия на тази карта ще остане малко парче в европейската част. Урал и Сибир трябва да станат централноазиатска република, а целият Далечен изток да отиде в Китай.

Украйна в тези планове си връща Крим и Донбас и дори отива по-далеч.

На Запад отдавна мечтаят да превърнат Русия в пъзел от отдалечени княжества, така че „картата на Буданов“ вероятно ще се хареса на мнозина там. Напомпването на Украйна с оръжие и подкрепата за настъпателни посегателства може да се счита за етап от изпълнението на този план.

  1. Превръщане в анти-Русия

Отношенията между Русия и Украйна след 2014 г., разбира се, не бяха топли.

Но повечето от нас, едва след началото на спецоперацията разбраха, колко много се е променило съзнанието на жителите на Украйна през тези осем антируски години. В детските градини децата пееха за убийствата на московчани, момчетата се записаха в националистичния батальон и си правеха нацистки татуировки. Събарянето на съветски паметници, възхвалата на Бандера и други нечовешки убийци… Сблъсъкът на Русия с ТАКАВА Украйна беше неизбежен. И ако битката не може да бъде избегната, тогава, както треньорите по ръкопашен бой учат начинаещите, трябва да удряте първи.

КЪМ ОСНОВНИЯ ВЪПРОС

През февруари миналата година Зеленски говори на конференция по сигурността в Мюнхен.

И намекна, че може да върне на Украйна статута на ядрена сила. Няколко месеца по-късно Въоръжените сили на Украйна се опитаха да организират провокация с т. нар. „мръсна“ бомба – в нея има ядрени компоненти. А наскоро бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак допусна, че Украйна вече притежава ядрено оръжие. Може би има нещо, което не знаем за това?

Наистина ли трябваше да чакаме Зеленски да премине от думи към дела?

Заемайки изчаквателна позиция, Русия рискуваше да получим враждебна към нея държава с ядрени, химически и биологични оръжия, която освен това страстно се стреми към НАТО.

Източник: KP.RU

Превод: opposition.bg