Тази година Денят на защитника на Отечеството като официален празник и ден на военната слава на Русия е от особено значение. На първо място, защото думите „Защитник на Отечеството“ придобиват истински смисъл. Вътре в страната, в близката чужбина, на далечните подходи към Русия.

В годините на т.нар. перестройка се бориха със съветското минало. По-специално, те се опитаха да излеят колкото се може повече мръсотия върху болшевиките, които през 1922 г. уж са измислили датата 23 февруари като Ден на Червената армия. Сякаш не те (заедно с левите социалисти-революционери) създадоха Червената армия през януари 1918 г. и не приеха призива „Социалистическото отечество е в опасност!“ през февруари.

По време на перестройката те се бориха не само със съветското минало. В същото време имаше безпрецедентна и унизителна критика към съветската армия и флот, въпреки че страната продължи да празнува тържествено 23 февруари като Ден на съветската армия и флот. Датата се чества ежегодно от 1949 г. Генералният секретар на ЦК на КПСС М. Горбачов никога не е отказвал тържествени срещи в залата на Кремълския дворец в чест на поредната годишнина на армията и флота.

По време на перестройката в Съветския съюз мнозина разбраха и много хора, които взимаха решения на държавно ниво, започнаха да осъзнават, че има неразривна връзка между АРМИЯТА и ДЪРЖАВАТА. Ако няма ДЪРЖАВА, няма да има и АРМИЯ. Унищожи ли се АРМИЯТА, ще бъде унищожена и ДЪРЖАВАТА. Така и стана.

Когато СССР изчезна, в Русия започнаха да твърдят, че ДЪРЖАВАТА и ОТЕЧЕСТВОТО са различни понятия и явления. В същото време те не отговориха на въпроса как да се защити отечеството, ако държавата няма армия. Те обсъждаха това дълго време, докато животът не ги принуди да се заемат с армията, с военната организация на Русия като цяло. На 7 май 1992 г. е издаден Указ на президента на Руската федерация „За създаването на въоръжените сили на Руската федерация“.

От 1993 г. те започнаха да празнуват Деня на руската армия. С помощта на ДЪРЖАВАТА с времето започнаха да се справят с ОТЕЧЕСТВОТО. Различно. Различни хора и структури. С различни резултати.

* * *

През 1995 г. е приет законът „За дните на военната слава (победните дни) на Русия“. 23 февруари е утвърден като ден на бойната слава и е наречен „Ден на победата на Червената армия над кайзерските войски на Германия (1918 г.) – Ден на защитниците на Отечеството“.

По инерция в обществото продължиха процесите на „разобличаване” на съветското минало. Но борбата на народите на Русия, нейните силови структури срещу международния тероризъм на територията на Руската федерация показа, че не може да се шегувате с миналото.

През 2002 г. Държавната дума направи 23 февруари празник и почивен ден чрез изменение на Кодекса на труда. 23 февруари стана известен като „Ден на защитниците на отечеството“. Продължиха да се разправят с ОТЕЧЕСТВОТО с помощта на ДЪРЖАВАТА. Одобриха музиката и текста на химна на Руската федерация, знамето, герба … През април 2006 г. беше приет законът „За дните на военната слава и паметните дати на Отечеството“.

В бившите пространства на Съветския съюз, само в Русия и Беларус, дните на защитниците на Отечеството се празнуват на 23 февруари (белорусите също празнуват формирането на въоръжените сили на републиката на същия ден). Азербайджан, Армения, Молдова, Казахстан празнуват дните на националните армии, националните сили. Узбекистан празнува Деня на защитниците на родината, установен в чест на създаването на въоръжените сили на републиката. Въпреки това, на неофициално ниво 23 февруари остава Денят на съветската армия и флота – символ на победоносната армия на Съветския съюз.

* * *

В Русия празникът надхвърли професионалния празник, свързан със създаването на въоръжените сили, тъй като историческият опит показва, че защитата на Отечеството е общонационално дело. Нито една голяма война в Русия, Руската империя или СССР не е завършена без народното опълчение, без мобилизирането на сили и средства, без всенародната подкрепа на армията и флота.

Напълно възможно е след известно време да бъде внесена поправка в действащата Конституция на Русия, определяща кой е ЗАЩИТНИК НА ОТЕЧЕСТВОТО, кой трябва да ЗАЩИТАВА ОТЕЧЕСТВОТО. И те ще направят това въз основа на историческия опит, въз основа на реалното състояние на нещата в Руската федерация, в държавите по нейния периметър и в света като цяло. Съветският опит по този въпрос е най-приемлив: в СССР конституционно е записано, че всеки гражданин трябва да защитава Отечеството.

В края на XIX – началото на XXвек в Руската империя през годината имаше повече от 50 царски, 37 викториални (победоносни) празници, 8 заповеди и два общоруски празника – Нова година и Ден на паметта на победата край Полтава (27 юни / 10 юли, нов стил). Викториалните (победоносни) дни от 1862 г. престават да се празнуват като дати от православния църковен календар, без да губят значението на паметни военни дати.

Празникът, напомнящ съвременния Ден на защитника на Отечеството, беше съчетан с деня на Свети Георги Победоносец (пролетен Георги, Юрий „Вешний“), покровител на руската армия, който се чества на 23 април / 6 май. Празнува се във всички поделения на армията и флота, празнува се и от цивилното население (молебени, клетва на новобранци, тържествени вечери и срещи, гергьовски балове).

Празникът Гергьовден, както подчертават съвременниците, е „военно-народен празник в чест на героите от войната”, е „обединително начало”. 26 ноември / 9 декември в Руската империя празнуваха деня на Ордена на Свети Георги (зимен Георги, Юрий „Зимния“) като Ден на рицарите на Свети Георги.

В съветския период защитата на Отечеството е залегнала в Конституциите на СССР: през 1936 г. – „Защитата на Отечеството е свещен дълг на всеки гражданин на СССР“; през 1977 г. – „Защитата на социалистическото Отечество е свещен дълг на всеки гражданин на СССР.“ По отношение на военната служба Конституцията на СССР от 1936 г. гласи: „Всеобщата военна повинност е закон. Военната служба в Червената армия на работниците и селяните е почетен дълг на гражданите на СССР. В Конституцията на СССР от 1977 г. се казва: „Военната служба в редиците на въоръжените сили на СССР е почетен дълг на съветските граждани“.

Конституцията на Руската федерация е приета през 1993 г., през 2020 г. текстът е изменен, одобрен по време на общоруското гласуване на 1 юли същата година. Там се казва: „Защитата на Отечеството е дълг и задължение на гражданина на Руската федерация. Гражданинът на Руската федерация изпълнява военна служба в съответствие с федералния закон.

Изглежда, че разпоредбата за защита на Отечеството има много съществена разлика от разпоредбите на съветските конституции. Когато става въпрос за защита на Отечеството, думата „всеки”отпадна от фразата „всеки гражданин”. В съветско време беше ясно, че защитата на Отечеството е „свещен дълг на всеки гражданин на СССР“. А в съвременна Русия?

Ще кажете – игра на думи? Не, това не е игра на думи. Всяка дума има значение. Например в Украйна 23 февруари – Денят на защитника на Отечеството е установен от президента Л. Кучма едва през 1999 г., въпреки че съветската армия и флота ги нямаше почти десетилетие и законът „За въоръжените сили на Украйна“ е приет на 6 декември 1991 г.

При В. Юшченко (2005-2010) в Киев започнаха с ускорени темпове да бягат от съветското минало, да създават анти-Русия. След държавния преврат от 2014 г. президентът П. Порошенко определи Деня на защитника на Украйна да се празнува на 14 октомври (заедно с Деня на УПА, Деня на украинското казачество, Деня на застъпничеството на Благословена Дева Мария). През 2021 г. неговият приемник В. Зеленски реши 14 октомври да се чества като Ден на защитниците на Украйна.

Основното в тези промени не беше промяната на датата и името на празника. Основното е, че думата „ОТЕЧЕСТВО“ беше заменена с „УКРАИНА“. Само една дума. Всяка дума обаче има значение.

Превод: ЕС