Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е предложил своето място като водач на листа на Александър Дунчев, но той е отказал.

Това заяви пред Би Ти Ви бившия премиер, като уточни, че листите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори са наредени по начин, който е най-добрият възможен.

След като се разбра, че няма да е водач на листа, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев втвърди тона към коалицията. Той дори обвини партията си в задкулисие. В публикация в профила си във „Фейсбук“ Дунчев обяви, че коалицията „пресъздава порочните модели на управление на ГЕРБ“, както и че каузите му в опазването на горите са „превзети или отвлечени“.

„Нямаше напрежение при реденето на листите за никой, който слага каузата пред личните си амбиции. Важно е съединението да се случи, за да може един обединен фронт да се изправи срещу задкулисието. Предложих моето място в София на Александър Дунчев, ако наистина имаме обща кауза. Той не прие“, каза Петков.

„Най-разумно е Паметникът на Съветската армия да бъде преместен, за да бъде част от историята, но да не бъде разрушен“, каза Кирил Петков по темата, която отново бе извадена вчера, когато председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се произнесе за разрушаването на монумента. 

Всеки може да премахва и премества паметници, но ние като българско общество трябва да влезем в дълбочината на този проблем и да поговорим сериозно коя е истината на нашата история, смята Петков. 

„Аз лично не вярвам, че в средата на нашата столица трябва да имаме паметник с човек, който държи шмайзер над главата си. Но, от друга страна, това е част от историята и не трябва да я забравяме. Да имаме толкова имена на руски генерали и да не знаем какво се е случило“, каза още Петков.

Той коментира и годишнината от началото на войната в Украйна. 

„Става дума за един режим, който решава да влезе в територията на друга държава и да унищожи цялата инфраструктура“. 

По думите му трябва да „излезем от територията и да го помислим на чисто човешко ниво“. 

„Съчувствам със сърцето и душата си колко много хора страдат“, коментира Петков. Според него България е застанала на правилната страна на историята по конфликта в Украйна.