Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) предприемат действия срещу „играчи от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна“, предаде Ройтерс и БТА.

Агенцията се позова на изявление на Г-7, чиито лидери отново потвърдиха „непоколебимата си подкрепа за Украйна докогато е необходимо“.

„Отправяме призив към трети страни или други международни играчи, които искат да избегнат или да подкопаят нашите мерки, да престанат да предоставят материална подкрепа за войната на Русия или ще понесат сериозни последствия“, се казва в изявлението.

„За да спрем тези действия по целия свят, предприемаме стъпки срещу играчи от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна“, казват лидерите на страните от Г-7.

Г-7 заявява също, че ще разшири вече наложените икономически мерки и се ангажира да попречи на Русия да намира нови начини за снабдяване с авангардни материали и технологии, както и с военно и промишлено оборудване.

Лидерите на страните от Г-7 посочват, че ще продължат усилия си, за да гарантират, че „Русия ще плати за дългосрочното възстановяване на Украйна“. Те заявиха, че вземат допълнителни мерки, свързани с руския финансов сектор, за да „подкопаят още повече способността на Русия да продължава незаконната си агресия“, като добавиха, че тяхна мишена ще станат още руски финансови институции.

Страните предупреждават, че „всяко използване на химическо, биологическо, радиологическо или ядрено оръжие от страна на Русия ще има тежки последици“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Лидерите от Г-7 изразяват дълбоко съжаление за решението на Русия да преустанови временно участието си в договора за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“.

„Оставаме ангажирани със съгласуването на усилията за удовлетворяване на неотложните военни нужди от отбранителна техника на Украйна, отделяйки особено внимание на системите за противовъздушна отбрана, както и на необходимите боеприпаси и танкове“, се казва в изявлението на лидерите на страните от Г-7.