Експертът по национална сигурност Славчо Велков също изрази мнение, че предложението на Пекин за мирен план в 12 точки няма да сработи.

„Ние сме свидетели на много висока степен на непримиримост по отношение на условията от двете страни. Преди дни Путин каза в обръщение към руския народ, че няма да отстъпи и Русия не може да бъде победена на военните полета. Москва обяви временното оттегляне от „Нов СТАРТ“, което на военен език означава, че Русия няма да прекрати сега бойните действия. Русия трудно може да бъде победена на театъра на военните действия, освен ако не се вкарат войски на НАТО в Украйна или тактически ядрени оръжия. Никога досега светът през последните 65 г. от Карибската криза не е бил изправен пред такава опасност от Трета световна война“, заяви Велков пред Bulgaria ON AIR.

„Дълбоко се съмнявам, че при евентуален конфликт Турция би воювала на страната на НАТО, ще запази неутралитет“, прогнозира Славчо Велков.

А Славчо Велков предупреди, че ако страната ни предостави въоръжение, ще оголи собствените си отбранителни сили.

„Наливането на масло в огъня на войната води до нейното разгаряне, а не до потушаване“, заяви още експертът по национална сигурност.