„Виждаме, че има осъждане на агресията от Общото събрание на ООН. Но той не е орган, който да има особено практическо влияние. Виждаме че ООН е доста обезсилено, въпреки че 143 държави бяха в подкрепа на Украйна и призоваха Русия да се оттегли. Интересно е Индия и Китай защо гласуваха „въздържали се“. Индия е държава с традиция в мира, Ганди е създател на културата за мирно постигане на компромиси. От друга страна Китай стана Велика сила с помощта и приятелството на ЕС и САЩ през последните 30 г.“, коментира дипломатът и бивш външен министър Стоян Сталев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той е категоричен, че мирният план може да сработи, когато има желание от страна на Русия да прекрати военните действия и да се изтегли от Украйна.

„Дълго време можем да имаме примирие, но не и мир. Разликата е голяма. Зад всички аргументи се вижда, че Русия води война с ЕС и Европа“, убеден е Сталев.

Бившият външен министър очаква замразяване на конфликта.

„Със сигурност трудно може да се стигне до желания мир при тази безкомпромисност на Русия. Очевидно е готова да поеме икономическите тежести на изолация с Европа и Северна Америка“, каза дипломатът.

Той бе категорични за ролята на Турция.

„Ердоган в момента води политика, която не дава основание да се смята, че би се присъединил към мнението на ръководството на НАТО и САЩ, предвид различията от последната година. От Турция в същото време зависи влизането на Швеция в НАТО и от там дали Русия ще има нова 1300 км граница с НАТО“, припомни Сталев.

Бившият външен министър е убеден, че нито Китай, нито Турция могат да убедят Русия да си промени политиката: „Тя трябва да разбере, че агресивната политика няма бъдеще. Рано или късно това ще се разбере. Има игра на нерви“.

България не може да изпрати повече боеприпаси и военна техника на Украйна, смята Сталев.

„Не е нужно да играем ролята на герои. Смятам, че в края на краищата голям конфликт ще бъде избегнат, много е важно да се разбере и от нас, че преговори без отказ от несправедливи претенции не може да има“, каза Стоян Сталев.