Те също така се обявяват за замяна на Алианса със система за колективна сигурност.

Съпредседателят на Лявата партия в Германия Джанин Вислер се обяви за разпускането на Северноатлантическия алианс и замяната му със „система за колективна сигурност, в която ще бъдат включени всички големи държави“. Това мнение тя изрази в публикувано днес интервю за медийната група Funke, съобщава ТАСС.

Вислер отбеляза, че въпреки настоящите събития в Украйна, критиките на Лявата партия към НАТО не са остарели. „Искаме да заменим НАТО със система за колективна сигурност. Това остава непроменено. Стабилна международна сигурност може да бъде гарантирана само когато всички големи държави са интегрирани в обща система за сигурност“, каза съпредседателят на левицата.

В същото време тя отхвърли обвиненията за възможни заплахи от страна на Русия за балтийските страни. „НАТО далеч не е гаранция за сигурност и стабилност в този свят“, подчерта Вислер, обвинявайки Алианса, че самият той води войни, които противоречат на международното право. Като пример тя посочи Афганистан и Балканите, а разширяването на НАТО на изток според нея е част от „предисторията“ на украинския конфликт.

На въпрос дали обвинява НАТО за конфликта в Украйна, съпредседателят на левицата отговори отрицателно. „Мисля, че разширяването на НАТО на изток беше грешка“, каза Вислер. Но това, според нея, „не е извинение“ за започването на руската спецоперация в Украйна.

Източник: ТАСС