Германия не получава достатъчно информация от своите съюзници за саботажа на „Северен поток“ и не се провежда прозрачно разследване. Това заяви снощи в отговор на запитване на ТАСС депутатът от Бундестага от фракцията „Алтернатива за Германия“, член на комисията по опазване на климата и енергетика Щефен Котре.

„Разследването не е прозрачно. Не се провежда с нужната енергия. Причините са очевидни – първо Русия беше обвинена на висок глас за това, а след това всичко утихна. Сега и за представителите на германското правителство е ясно, че само съюзниците са могли да извършат този терористичен акт“, смята той.

„То (германското правителство) не предприема нищо в тази връзка, защото Норвегия, Швеция и Дания не споделят информация с Германия“, каза Котре. Според депутата парламентарните запитвания от „Алтернатива за Германия“ в тази насока остават без отговор.

Според Котре медиите в тази ситуация са се превърнали в „рупор на федералното правителство“. „Най-големият терористичен акт срещу инфраструктурата на Германия трябваше да привлече вниманието на огромен брой журналисти. Те трябваше да проведат журналистически разследвания във всички посоки, но нищо от това не се случи“, твърди политикът.

На 27 септември миналата година компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопроводите. Главната прокуратура на Русия образува дело за международен терористичен акт след повредата на газопроводите.

На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймур Херш, позовавайки се на свои източник, заяви в статия, че взривните устройства под газопроводите са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученитая Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Хърш решението за провеждането на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече изложената от Херш версия „съвършена лъжа и пълна измислица“.

Източник: ТАСС