„Награждаването на посланика на Украйна в България с орден „Мадарски конник“ от президента Румен Радев е цинично.“

Това се казва в позиция на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, разпространена от пресцентъра на партията и цитирана от „Епицентър“.

„Нека не забравяме, че действията на Виталий Москаленко биха могли да се възприемат като защита за режим на военнопрестъпници. Той се е изказвал многократно изключително пренебрежително за българската държава и е изнасял секретни данни за бройката и количеството на българското тежко въоръжение“, твърди Костадинов и допълва:

„Нека не забравяме, че военнопрестъпният режим в Украйна от години нарушава правата на българите там. А неонацистите в Украйна унищожават българските паметници от години, изгориха жив един българин в Одеса, нападнаха българин – общински съветник в Белгород, който вследствие на нападението загуби едното си око. Да не говорим, че в момента българи и български граждани са насилствено мобилизирани в Украйна и са използвани за „пушечно месо“ на фронта“.

Орден „Мадарски“ конник е третият по старшинство в наградната система на страната ни. С него се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България, отбелязва лидерът на „Възраждане“.

„Румен Радев, чието правителство управлява вече повече от половин година чрез министър-председателя назначен от него, вместо да награждава посланика на Украйна в България, нека вземе мерки за защита на българите там“, призовава Костадин Костадинов.