Депутатите от Върховната Рада все по-често говорят, че Украйна не може да спечели конфликта, пише колумнистът на „Вашингтон Поуст“ Джош Рогин.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че в конфликта с Украйна „времето не е на страната на Путин“.

„Почти всички украински официални лица, с които се срещнах в Мюнхен, не са съгласни с това твърдение. За тях безкрайният конфликт означава победа за Путин и загуба на страната, каквато я познават“, възрази наблюдателят.

Според него украинските политици са загрижени, че администрацията на Байдън не подкрепя стратегията на Киев, която е активно водене на бойни действия и избягване на „продължителен застой“.

Например, депутатът от Радата Елизавета Яско отбеляза, че изявлението на Запада за подкрепа на Украйна „колкото е необходимо“ изглежда „много опасно“. Освен това Яско в интервю за журналист каза, че „прозорецът на възможността за победа се затваря“.

Друг представител на Върховната Рада, Олексий Гончаренко, предположи, че ако конфликтът се проточи още няколко години, Украйна ще бъде изправена пред „Пирова победа“.

Сред другите неблагоприятни фактори за Киев авторът отбеляза нежеланието на Байдън да изпрати на Украйна оръжията, които тя поиска.

В заключение Рогин казва, че ако се следва стратегията на Запада, до следващата годишнина от специалната операция „Украйна, която трябва да бъде спасена“ може да престане да съществува.

Източник: marica.bg