Руският президент Владимир Путин заяви, че се готви за среща с китайския лидер Си Дзинпин и възнамерява да му покаже московското метро. Държавният глава заяви това на 1 март по време на церемонията по откриването на Голямата кръгова линия (ГКЛ) на московското метро.

Путин отбеляза, че 70-километровата метролиния се е превърнала в най-големия подземен метрополитен в света, надминавайки тази на „нашите приятели в Пекин“.

„Тук ще се срещнем с президента на Китайската народна република [Си Дзинпин]. Ако програмата позволява, с удоволствие ще покажем линията на нашите гости, заяви държавният глава.

Руският президент присъства на церемонията по откриването на Голямата кръгова линия на московското метро заедно с кмета на Москва Сергей Собянин. Държавният глава се присъедини към откриването чрез видеовръзка, докато Собянин присъства лично на церемонията.

Бяха въведени в експлоатация последните девет станции: „Марияна Роща“, „Рига“, „Соколники“, „Текстилщики“, „Печатники“, „Нагатински затон“, „Кленов булевард“, „Каширская“ и „Варшавская“.

Общата дължина на московското метро е около 600 км. с 350 станции. На всяка станция има т. н. Face Pay или плащане и с биометрични данни, а билетчето е 46 рубли (1 лв.).

Дължината на ГКЛ надхвърля 71 км, като това е най-голямата кръгова линия на метрото в света. Тя има 31 станции, като пътниците могат да се прекачват на всеки радиален клон на метрото два пъти: в северната и в южната част на Москва. Големият пръстен се намира на 10 км от първия пръстен на метрото и трябва да го облекчи с 25%.

Откриването на Големия пръстен беше отлагано два пъти: първоначално беше планирано разклонението да бъде пуснато на 22 февруари, след това на 28 февруари, но в крайна сметка тържественото откриване беше отложено за 1 март.