Администрацията на САЩ смята, че Украйна трябва да започне сама да плаща за доставените ѝ оръжия. Това заяви Селест Уоландър, помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност, по време на изслушване в комисията по кредитите на Камарата на представителите във вторник, съобщава ТАСС.

Конгресменът Майк Гарсия (републиканец от щата Калифорния) подчерта, че би имало голяма разлика за американските данъкоплатци, ако Украйна започне да купува оръжия, вместо да ги получава безплатно, въпреки че Киев в момента изпитва трудности. В отговор Уоландър заяви, че украинските власти все още не са „направили големи покупки от американски компании“.

„Те нямат такава възможност в бюджета си в момента, но трябва да започнат да купуват някои (военни) средства“, каза помощник-министърът на отбраната. „Много добра идея е, че трябва да ги накараме да започнат да планират свои собствени разходи за отбрана и за всичко останало, което ще направим, за да ги подкрепим.“

Както съобщи по-рано лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър (от щата Ню Йорк),  че американските законодатели са одобрили 113 милиарда долара военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна миналата година, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС