Боевете край Бахмут все повече се ожесточават, заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето традиционно вечерно обръщение. Украинските и руските сили от месеци си оспорват контрола върху град Бахмут, който се намира в Източна Украйна, отбелязва Франс прес.

„Най-големите трудности, както и досега, са в Бахмут (. . .) Русия не брои хората си, а постоянно ги праща да атакуват позициите ни. Боевете стават все по-ожесточени“, изтъкна Зеленски.

Украинският президент призова за международен трибунал за всички, които са свързани с нахлуването на руските сили в Украйна, предаде ДПА. „Ще разглобим цялата руска система за геноцид, като започнем от най-незначителните в нея и стигнем до архитектите. Всички те ще си получат присъдите“, каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение, след като се срещна вчера в Киев с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан.

Макар да призна, че това няма да е лесна задача, украинският президент изтъкна, че „да отговорим на руските престъпления и агресия точно с върховенството на закона и точно със силата на един международен трибунал – това ще е една от гаранциите за дългосрочна сигурност в бъдеще както на украинците, така и на други нации“.

Руското нахлуване в Украйна неизбежно ще има правни последици за всички, които го планираха, одобриха и извършиха, каза Зеленски, като подчерта, че отговорност ще понесат не само тези, които изпълняват плановете, но и „висшето политическо и военно ръководство на терористичната държава“.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан вече разследва случващото се в Украйна, но МНС не може да предприеме действия срещу руските ръководители, тъй като нито Русия, нито Украйна не са страни по Римския статут, който е правната основа за съществуването на МНС и за неговата юрисдикция.

Това е и една от причините, поради които Зеленски призова през септември, в обръщение към Общото събрание на ООН, за създаването на специален трибунал за Украйна, отбелязва ДПА.

Източник: БТА