Беларуският президент Александър Лукашенко предложи на Китай по-интензивни отношения с Беларус, като отбеляза, че Минск има много изгодни предложения в тази насока, предаде ТАСС.

„Имаме много предложения и много планове, които ще бъдат изгодни както за Беларус, така и за Китай. Нека заедно да направим отношенията си по-интензивни“, заяви Лукашенко на китайския премиер Ли Къцян, предаде беларуската новинарска агенция БелТА.

„Никога не сме си поставяли за задача да дружим или да работим против някого. Всичко, което правим, е в интерес на народите ни. Така ще бъде и занапред“, изтъкна Лукашенко.

По думите на беларуския лидер търговският обмен между Беларус и Китай постоянно расте и между двете страни няма теми, които да не се обсъждат. Лукашенко благодари на Китай за помощта и подкрепата, които оказва на Беларус.

„Преди много години, когато пристигнах в Китай, ви помолих да споделите с нас опита си за сътрудничество по всички направления в свободните икономически зони. Оттогава насетне ние постигнахме много“, отбеляза беларуският президент.

Лукашенко пристигна вчера на официално посещение в Китай, което ще продължи до утре.