Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че пандемията от КОВИД-19 „твърде вероятно“ е причинена от лабораторен инцидент в китайския град Ухан. Той говори два дни след като подобна хипотеза предложи американското министерство на енергетиката, предаде Франс прес.

„От известно време вече ФБР смята, че произходът на пандемията твърде вероятно е (свързан с) лабораторен инцидент в Ухан“, каза Рей в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в подобен анализ на енергийното министерство, що се отнася до хипотезата за изтичане от лабораторията, казаха анонимни източници, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, „Ню Йорк таймс“ и Си Ен Ен.

Вестниците впрочем изтъкват, че министерството, разполагащо с биологични лаборатории, е поставило на своя анализ маркера „слабо ниво на доверие“.

В света на американското разузнаване цари сега още по-голямо разцепление – според някои КОВИД-19 се е разпространил чрез естествено предаване.

Кристофър Рей обвинява в интервюто си Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, убила от 2020 г. близо 7 милиона души и обърквала месеци наред световните пазари.

Пекин яростно отхвърля тези твърдения.

За научната общност е от ключово значение да определи произхода на коронавирусната пандемия, за да се бори с по-добри резултати срещу евентуална нова епидемична вълна.