Във връзка с появилите се спекулации, че “България дава на Украйна оборудването на АЕЦ “Белене”, министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че служебното правителство няма да взема никакви подобни решения. В официалното съобщение вчера от Министерството на енергетиката се казваше само, че в разговорите на Христов с украинския му колега, Украйна е изразила готовност да изпрати екип, който да огледа доставените и замразени реактори от Русия. Възможно е те дори да не стават за ядрена централа и да не са окомплектовани за това.

Затова Росен Христов повтаря днес, че има само проявен интерес от украинска страна. Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента.

“Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заявява министър Христов.

Той припомня и, че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.