Командването на САЩ в Европа обяви преместването на E-6B Mercury, „самолет на Страшния съд“, в база в Исландия.

E-6B Mercury е пристигнал в Исландия като част от „операция в зоната на отговорност на командването на силите на САЩ в Европа“, се посочва в съобщение в Twitter.

E-6B Mercury е въздушен команден пункт, предназначен за управление на въоръжените сили в условията на ядрена война и комуникация с ядрени подводници. Самолетът е способен да контролира и изстрелва ядрени оръжия.

По данни на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ той може да участва в учения в Арктика.

E-6B Mercury е разработен на базата на Boeing 707-320. Освен САЩ и Русия разполага със „самолети на Страшния съд“, те са базирани на Ил-86.

Същевременно Съединените щати и страните от НАТО проведоха съвместно учение в Адриатическо море, съобщи Шести флот на ВМС на САЩ в Twitter.

В акваторията бяха разположени  атомният самолетоносач на ВМС на САЩ USS George Bush, италианският самолетоносач ITS Cavour, испанският десантен кораб Juan Carlos I, американският разрушител USS ​​Delbert D. Black, ракетният крайцер USS Leyte Gulf и италианският разрушител ITS Caio Duilio.

В изявление Шести флот нарече учението „демонстрация на взаимния ангажимент на НАТО“. Тя е насочена към гарантиране на „сигурност и стабилност в региона“

През юни 2022 г. в Балтийско море се проведоха годишните военни учения на НАТО Baltops 2022. Те бяха посветени на 500-годишнината на шведския флот.

В маневрите взеха участие 14 страни от НАТО и държави партньори Швеция и Финландия, както и повече от 7 хиляди военнослужещи, 75 самолета и 45 кораба, включително американския самолетоносач USS Kearsarge.

Източници: segabg.com