Украинският президент Володимир Зеленски и неговият най-важен генерал Валерий Залужни са били в противоречие относно това какво да правят с Бахмут в Донецка област, пише германският вестник „Билд“.

Държавният глава и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна имат коренно различни мнения относно присъствието на украински защитници в този град. Според „Билд“, позовавайки се на информация от няколко източника в украинското политическо ръководство, преди няколко седмици Залужни е препоръчал да се разгледа възможността за изтегляне от Бахмут по тактически причини.

Украински военен анализатор, който пожела да остане анонимен, каза пред вестника: „По-голямата част от войниците в Бахмут не разбират защо този град трябва да се защитава“.

„Въпреки че се твърди, че руските загуби са много по-големи, много украински войници също са загинали при самоотвержената отбрана на града. Говори се, че на този фон Залужни е настоял за възможно излизане от Бахмут на ранен етап“, се казва в публикацията. Позицията на генерала се споделя от повечето украински войници, които водят ожесточени сражения срещу окупаторите за този град.

Противниците на тази гледна точка казват, че с напускането на Бахмут подобни битки биха се случили и на други места. Целта е руснаците да не продължат напред и в същото време да им се нанесат най-тежките жертви. Изданието цитира и аргументите на друг украински военен анализатор: „Първоначално Бахмут беше капан за руснаците, сега той се превърна в капан за нас. Ние ги убиваме в съотношение 1: 7 (за всеки убит украинец умират 7 руснаци) – това е единствената военна причина да запазим Бахмут“.

От лятото на 2022 г. руските нашественици щурмуват Бахмут, но украинските военнослужещи държат защитата на града-крепост. Отчитат се огромни загуби сред военните на Путин. По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че украинските въоръжени сили ще останат в града толкова дълго, колкото е разумно.

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че украинските висши военни командири са му обещали да защитават Бахмут, когато ги е попитал какви са вариантите за изход от ситуацията с обсадения град. Зеленски съобщи, че на среща с висшите военни командири той е попитал командира на регионалната групировка войски и украинския началник на генералния щаб Валерий Залужни как предлагат да се продължи с военните действия. „И двама генерали предложиха да не се изтегляме (от Бахмут), а да укрепим (нашата отбрана) там“, каза украинският лидер.