Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че не планира да посети Украйна, след като президентът Володимир Зеленски му отправи покана, предаде Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен.

В излъчено вчера интервю за телевизионния канал украинският лидер поиска от Маккарти, който е представител на републиканците, да се запознае лично с обстановката в Украйна.

„Господин Маккарти, той трябва да дойде да види как работим, какво се случва тук“, каза Зеленски пред Си Ен Ен и добави, че това е начинът да се направят правилните изводи за ситуацията.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, САЩ предоставиха на Украйна помощ за близо 32 милиарда долара, но някои крайнодесни републиканци не искат тя да продължава, отбелязва Ройтерс.

В отговор на въпрос на Си Ен Ен за поканата от Зеленски Маккарти заяви, че няма нужда да посещава Украйна и ще си набави нужните сведения по други начини.

„Ще продължа да получавам разузнавателни и други данни, няма нужда да посещавам Украйна или Киев, за да се уверявам“, каза той пред телевизионната мрежа.

Становището на Маккарти е, че подкрепя Украйна, но че републиканците в камарата, които от януари имат мнозинство в нея, няма да подписват „празен чек“ с американска помощ за Киев.

Поканата бе отправена и в момент, когато САЩ се борят с бюджетен дефицит и са заплашени от възможността да достигнат определения таван на дълга си още през идните месеци. Днес се очаква президентът демократ Джо Байдън да представи проекта си за бюджета на Щатите за фискалната 2024 г.

Миналия месец Байдън направи изненадващо посещение в Киев, за да засвидетелства американската солидарност с Украйна на първата годишнина от началото на конфликта. Същото сториха и редица висши официални представители на САЩ и някои членове на Конгреса.