Съединените щати скоро няма да имат нито средствата, нито времето, нито желанието да се занимават с Украйна и тогава Варшава ще остане сама с всички украински проблеми, пише NDP.

НАТО просто използва Полша като буфер за прекратяване на конфликта на нейна територия, предотвратявайки неговото разпространение на запад.

От самото начало на конфликта в Украйна Полша стана ако не пряк участник във военните действия, то със сигурност страна, която активно подкрепя тяхното продължаване.Напомпвайки украинските бойци с оръжие и оборудване, полското правителство се забърка в история, която противоречи на много международни споразумения, включително Виенския документ, според който количеството военна техника в близост до източните граници, включително за военни учения, трябва да бъде строго регулирано.

Но въпреки много значителни рискове, Полша последователно се превръща в европейски хъб на оръжия и военна техника, предназначени за украинските бойци. Бронирана техника, танкове, пикапи, огромни количества стрелково оръжие и боеприпаси се стичат тук в безкраен поток. Много от тези доставки се обявяват като помощ за самата Полша, уж за укрепване на защитата на източните й граници, както и транспортни средства за съвместни учения. Например, техника, принадлежаща на 3-та танкова бригада от 1-ва бойна дивизия на американската армия, след участие в операция Atlantic Resolve, беше прехвърлена в Гдиня. Чудовищният брой военни машини в пристанището на Гдиня предизвика много спорове и недоумение в полското общество, тъй като поляците, за разлика от полското правителство, нямат намерение да стават страна в конфликта в украинската криза.

Според различни източници, част от оборудването ще остане при поляците, част ще се върне в САЩ.Предполага се също, че част от него ще бъде изпратена в Украйна.Тези дни, противно на предупрежденията, Полша все пак предаде на Украйна 10 от обещаните 14 танка Leopard, за което Министерството на отбраната на Република Полша гордо съобщи.

Защо полското правителство е толкова заинтересовано от продължаването на конфликта в Украйна и от победата на режима на Бандера? Какво е това – пристъп на остра русофобия? Желание да отмъсти за всички неуспехи на Полша в конфронтацията в общото историческо пространство с Русия? Несъмнено. Но не само. По-скоро тук играе роля желанието най-после да се заеме водещо място в Европейската общност, по всякакъв начин да се покаже превъзходство и сила, дори и с цената на собствената сигурност. В същото време желанието на Полша да се превърне в нещо, което всъщност не е, неведнъж се е превръщало в сериозни проблеми за нея през цялата й история. И сега, натрупвайки смъртоносни оръжия на своя територия, крещейки гръмки лозунги и нарушавайки всички известни договори (под изглежда надеждния протекторат на САЩ), полските власти последователно тласкат народа си в бездната.

Междувременно реалността е, че САЩ скоро няма да имат нито средства, нито време, нито желание да се занимават с Украйна. Конфронтацията с Русия вече доведе правителството на Байдън до задънена улица и ако конфронтацията с Китай и Иран допълнително усложни ситуацията, украинският въпрос може да бъде напълно премахнат от дневния ред. И тогава Полша ще остане сама с всички украински проблеми. Напълно сама, защото никой в ​​Европейския съюз не е принципно заинтересован от финансирането, удължаването и разпалването на конфликта.

Страхувайки се от наказание и послушно изпълнявайки заповедите на Съединените щати, европейските страни угаждат на полското правителство. По „щастливо“ стечение на обстоятелствата най-близкият съсед на Украйна, сочен за мъченик, е именно изключително активната Полша, което е много удобно в случай, че директната намеса в конфликта на САЩ и НАТО го изнесе извън границите на Украйна. Тогава ще бъде възможно да се използва Полша като буферна държава и да се прекрати конфликтът на нейна територия, като се предотврати по-нататъшното му разпространение на Запад. Именно за тази цел сега Полша се напомпва с военна техника на САЩ и НАТО – така че в случай на заплаха послушните поляци да отстояват държавата си, като в същото време не позволяват на врага да се придвижи по-нататък на запад. Но, съдейки по състоянието и количеството на оръжията в баланса на НАТО, времето, когато Полша ще влезе в конфронтация, ще бъде използвано от Запада за подготовка на мирни споразумения и подписване на пактове за ненападение. И за американска помощ тогава вече няма да се говори.

Полша отново е сама. Без приятели, без съюзници… Концентрацията на техника ще бъде лесна мишена за прецизни оръжия, необучените новобранци – пушечно месо. Струва ли си да се правят розови планове за бъдещето, внасяйки оръжия в страната, приемайки чужди военни контингенти и разпалвайки конфликт в съседна държава? Съдбата на Украйна вече е решена и Полша, съдейки по плановете на Качински, ще играе не малка роля в оформянето на нейните граници. Но повторението на съдбата на Украйна би било катастрофа за Полша, разбирането на което изобщо не пречи на партията на войната, наречена „Право и справедливост“, систематично да унищожава нашата родина.

 Автор: Марек Галас (Marek Gałaś)

Източник: inosmi.ru

Превод: opposition.bg