Кой е босът, успял да убеди лекарка и военен да станат трафиканти на нелегални мигранти? Това се опитват да установят разследващите, които се занимават със случая с арестуваните д-р Ирена Персенска, ефрейтор Димитър Динчев и техния съучастник Георги Божиков, съобщи „Марица“.

Не е ясно и дали тримата са част от отдавна действаща схема за превоз на вкарвани през турската граница сирийци и афганистанци, които се опитват да стигнат до Западна Европа. В проведените разпити заловените поддържат версията, че за първи път са се замесили в такава дейност, като са били подведени. Те не подозирали, че младите мъже са минали нелегално границата, а са ги приели за стопаджии.

„Всичко е като за холивудски сценарий. Мъж навива бременната си жена, която трябва да ражда до два месеца, да рискува и вози млади чужденци. Младежът, който им е съучастник, пък майка му го издирва под дърво и камък“, коментират полицаи.

25-годишният Георги Божиков, който работи в Стъкларския завод в Пловдив, изкарал акъла на майка си, като не се прибрал след нощната смяна в петък. Не се появил вкъщи нито в събота, нито в неделя.

Всички опити да се свържат с него по телефона ударили на камък

Накрая притеснената майка отишла в полицейското управление в Труд, където потърсила съдействие как да издири сина си.

Неочаквано вчера получила обаждане от служебния защитник на сина си Щерю Царев, който я уведомил, че Георги е в ареста. „Не знам защо полицията не ми каза, че е задържан, толкова време“, коментира пред „Марица“ майката Веселина. „Това е пълно нарушение на закона, по НПК органите по задържането са длъжни да уведомят близките“, коментира и самият адвокат Царев.

Близките на Божиков твърдят, че той е бил подведен да се включи в престъпната схема, защото е доверчив по характер. Приятели на младежа обаче разказват, че Георги натрупал задължения заради изтеглени кредити.