Кой е Бил Браудър и защо е важно да разберем историята му като фигура, която е довела до приемането на нов тип механизъм за санкции, наречен „Законът Магнитски“?

Интервю на Мат Ерет с разследващия журналист Луси Комисар

Мат Ерет: Разкажете ни малко за себе си и миналото. Вашият подход към журналистиката се отличава от превърналата се в модерна корпоративна журналистика?

Луси Комисар: Когато движението за граждански права през 60-те започна, бях студенткa. Отидох в Мисисипи, където чух, че имат нужда от някой, който да работи за Miss Free Press. Станах редактор и останах една година. Това ме накара да искам да бъда журналист. Не можах да си намеря постоянна работа. Шефът на бюрото на UPI Томи Зумбо каза, съжалявам, Луси, вече имаме 3 момичета. Така че започнах на свободна практика, писах за Village Voice за гражданските права, след това за правата на жените. Намерих работа в Bergen Record и останах 3 години до 1981 г. Бях отишла с няколко репортери на пътуване до Ел Салвадор и Никарагуа, където се водеха прокси войните на САЩ. Возих се с някои от църковните жени в микробуса, който по-късно беше намерен изгорен, след като бяха изнасилени и убити.

Работата в Ню Джърси нямаше смисъл. Реших да се върна на свободна практика. Пишех за демократични опозиции в страни, включително Филипините, Заир и Хаити. Във всяка от тях хора от опозицията ми казаха, че диктаторът е плячкосал страната и е скрил парите в офшорки и на места като Швейцария. Разследвах офшорните банки и системата за корпоративна тайна. Никога не бях челa за това в медиите. Имах трудна работа да намеря места, където да отпечатам историята, докато не се появи въпросът за еврейските пари в швейцарските банки. Тогава LA Times публикува моята история, че това не е само за швейцарските банки, това е международна система. Това беше преди повече от 20 години. Преди около десет години ме помолиха да участвам във филм за открити къси продажби, за да говоря за това как офшорната система е била използвана за прикриване на тази корупционна сделка. Така че започнах да проучвам и да пиша за това – отново тема, игнорирана от масовите медии до неотдавнашната история на GameStop.

Като съм на свободна практика трябва да пиша за важни истории, които масовите медии пренебрегват – което не е трудно. Току-що публикувах в 100Reporters първата от двете истории за корупцията от големи животозастрахователни компании с печалба. Athene, собственост на Apollo, MetLife и Accordia, стартирана от Goldman Sachs. През последните 40 години се фокусирах върху аспекти на управляваната от западната олигархия финансова система, която масовите медии пренебрегва, защото се управляват от олигархии със споделени интереси.

Мат: След няколко дни дипломираните финансови анализатори на Канада ще дадат платформа на Бил Браудър да говори (интервюто е от ноември 2022 г. бел.ред.). Вие прекарахте последните няколко години в много работа, за да разобличите лъжите на Бил Браудър, който се продаде на запад като велик герой и борец срещу корупцията. Можете ли да кажете кой е Бил Браудър и защо е важно да разберем историята му като фигура, която е довела до приемането на нов тип механизъм за санкции, наречен “Законът Магнитски”?

Луси: Браудър е най-известният измамник в света.

През 2000 г. получих грант от Националния изследователски съвет на САЩ за изследване на прането на пари в Русия. Намерих го! Мошеникът, който открих, беше Уилям Браудър, американски инвеститор, който току-що беше сменил паспорта си в Обединеното кралство, за да избегне данъци върху печалбите си. Обединеното кралство не облага парите, скрити в офшорни зони; САЩ го правят. Той, който е участвал в незаконно източване на печалби от Avisma, руска титанова компания, чрез трансферно ценообразуване на остров Ман. Това означава, че фиктивна компания от остров Ман е купила титана на Avisma на фалшива ниска цена и го е продала на пазара на реалната цена, като Браудър и сътрудниците са усвоили разликата. Браудър и неговите сътрудници бяха купили Avisma от Михаил Ходорковски, друг мошеник, който прехвърли операцията по трансферно ценообразуване като част от сделката. Браудър говори на събитие в Москва, на което беше поканена пресата, и аз го попитах за Avisma. Той отговори с атака срещу мен, но в паузата за кафе други репортери, които знаеха истината, се засмяха. Оттогава започнах да проучвам Браудър.

Браудър търгуваше с руски акции. Той каза фиктивните компании да държат акциите в Калмикия, в будистки щат или департамент, който дава големи данъчни облекчения на компании, в които половината служители са с увреждания. Неговите фасади нямаха служители. Той изпрати Сергей Магнитски, счетоводителят на неговата компания Hermitage, в Калмикия, за да намери хора, които биха казали срещу определена цена, че Hermitage ги е наел. Той получи около 4-ма. Но местните данъчни следователи трябва да са се усъмнили. Оказа се, че тези така наречени фондови анализатори, са хора, занимаващи се с физически труд, градинари например. Браудър беше осъден да плати 40 милиона долара данъци на две фиктивни компании. Той закъса. Той плати на местен инспектор. Минаха няколко години, преди федералните следователи да се намесят. Счетоводителят Магнитски беше задържан и разпитан през 2006 г.

Важността на историята е, че измамата Браудър е първият стълб на Русиягейт:

1/ декември 2012 г. Измама на Браудър/Закон Магнитски.

2/ Кампанията на Хилъри Клинтън през 2016 г. популяризира фалшиви истории, свързващи Тръмп с Русия.

3/ януари 2017 г. Офисът на директора на националното разузнаване (ODNI) публикува разсекретена версия на своя доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. Докладът, който се основава на разузнавателна информация, събрана от ФБР, ЦРУ и НСА, заключава с „голяма увереност“, че „руският президент Владимир Путин е наредил кампания за влияние през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ“, която включва хакване на личните имейл акаунти на представители на Демократическата партия и политически фигури. Но докладът в края казва, че нямат доказателства.

4/ декември 2017 г. Шон Хенри, председател на Crowdstrike, който изследва компютъра на DNC, свидетелства пред Комитета на Шиф, че те не знаят кой е филтрирал имейли. Не се разкрива от година и половина (дори и тогава, декември 2019 г. WaPo докладва, че Crowdstrike е доказателство, че руснаците стоят зад хакването).

5/ Доклад от  април 2019 г. за разследване на Мълър, няма доказателства за връзка на Тръмп с Русия.

6/ Разследването в Дърам показва, че кампанията на Хилъри Клинтън е измислила истории за Тръмп в Русия и ги е продала на ФБР, което ги е използвало, за да атакува хора като Картър Пейдж, които са били свързани с Тръмп.

Измамата Магнитски

Мат: Браудър популяризира представата, че Сергей Магнитски е бил адвокат срещу корупцията, подаващ сигнали за нередности, с когото е работил в тясно сътрудничество, за да разкрие ролята на руските държавни актьори в измамите на собствения им народ в продължение на години, като Путин дори е прибрал милиони долари от сенчести сделки. Както се казва в историята, Магнитски е бил незаконно арестуван от руските власти, където е бил убит в затвора. Можете ли да говорите за лъжите, вградени в този популярен разказ?

Луси: Както беше обяснено, Магнитски беше ключова фигура в корумпираното укриване на данъци на Браудър в Калмикия. Няма доказателства, че е разкрил нещо. Разпитван е 3 пъти преди ареста – през 2006 г. и два пъти през 2006 г. Никога не е обвинявал длъжностни лица в нищо. Документите са подадени във федералния съд на САЩ, а също и на моя уебсайт, KomisarScoop.com. Браудър прави твърдения без доказателства, насочени към Путин. Всъщност той признава, че само гадае, че няма доказателства.

Европейският съд по правата на човека в доклад от август 2019 г., след иск на Браудър заяви, че Магнитски е законно арестуван по разследването за укриване на данъци. Отбелязва се, че има доказателства, че той планира да напусне страната.

Съдът каза: „Обвиненията се основават на документални доказателства, свързани с плащането на данъци от тези компании и изявления на няколко лица с увреждания, които са признали, че са работили фиктивно за двете компании. Един от тях свидетелства, че е бил в контакт с г-н Магнитски, получавал е пари от него и му е помагал да намери други мними служители. Той също така каза, че г-н Магнитски му е казал какво да каже, ако бъде разпитан от властите и го е помолил да участва в данъчен спор като свидетел“.

Фалшификацията е да се каже, че тези работници с увреждания са служители на Браудър, за да може той да получи голямо намаляване на данъци.

На следващия ден следовател го разпитва първоначално като заподозрян, а след това като обвиняем. Той е обвинен в утежнено укриване на данъци, извършено в заговор с г-н Браудър по отношение на Dalnyaya Step и Saturn. [Това са две фиктивни компании, създадени от Браудър в Русия, за да държат акциите, които той е купил].

Фалшивата история за смъртта

 • Браудър твърди в разговори и писмено, че отряд от 8 правителствени бандити са влезли в стаята, където е държан Магнитски, и са го били с палки повече от час.Първа реакция е, защо няма следи по тялото му?Защото съдебните снимки не показват нищо.Нима бандитите са се целели в китките и глезените му.Второ, Андрей Некрасов, който направи отличния филм „Законът Магнитски — зад кулисите“, който можете да получите безплатно онлайн, измери килията и установи, че 8 души не могат да се поберат в нея.
 • Имаше два важни независими доклада за Магнитски в затвора и смъртта, единият от Руската обществена надзорна комисия за спазване на правата на човека, неправителствена организация, натоварена с разследване на условията в затворите, а другият от Лекарите за правата на човека в Кеймбридж, Масачузетс, към които Браудър дава документи, включително доклада на POC (Комисията за обществен надзор).Нито един от тях не твърди, че Магнитски е бил измъчван или бит или дори физически малтретиран.Той страдаше от некомпетентно медицинско лечение на панкреатита си.
 • Докладът на Комисията за обществен надзор (POC) от 16 ноември 2009 г., денят на смъртта на Магнитски, гласи: „18:30 ч.Преглед от дежурен лекар.Диагноза: Остър холецистит и панкреатит.Хоспитализиран в хирургия за динамично наблюдение и лечение.19:00 ч.Пациентът се държи неадекватно. Говори на „глас“, изглежда дезориентиран и крещи, че някой иска да го убие.Състоянието му е диагностицирано като психоза. Извикан е спешен лекар (заповед № 904253).Няма наранявания по тялото, освен следи от белезници по китките.
 • Беше планирано да се направи противоспазматична терапия преди пристигането на психиатъра, но такава терапия не беше възможна поради агресивното поведение на пациента.21:15 ч. Пациентът е прегледан отново, тъй като състоянието му се влошава.Когато психиатърът преглежда пациента, състоянието на последния рязко се влошава.Той загуби съзнание.Започна реанимационна процедура (индиректен сърдечен масаж и вентилация на белите дробове с помощта на възглавница Ambu).Пациентът е преместен в специална стая, където му е направена изкуствена белодробна вентилация и инжекция с хормони.Реанимационната процедура продължи 30 минути.В 21:50 пациентът е починал.9:15 до 9:50 -35 минути.Няма време за един час побой!
 • Лекарите за правата на човека, Кеймбридж, Масачузетс, на които Браудър изпрати 40 документа, също не предявиха твърдения за побой.
 • Докладът на Европейския съд по правата на човека също не подкрепи твърдението на Браудър, че Магнитски е бил измъчван и бит до смърт.Всички доклади са публични и давам връзка към тях.
 • Браудър фалшифицира смъртен акт, подчертавайки „вътрешно мозъчно-черепно нараняване“, за да „докаже“, че Магнитски трябва да е бил бит по главата и направи нечетлив редът, който казваше „няма открити признаци на насилствена смърт“.Майката на Магнитски обаче каза на съдебните следователи, че синът й е паднал и си е ударил главата през 1993 г., 16 години по-рано, и е получил мозъчно сътресение, което е лекувано.Разследващите откриха медицинските доклади и ги включиха в съдебномедицинския документ, получен от Браудър – той знаеше, че връзката на скритата черепна травма с измислен побой на Магнитски е измислица.Вижте истинския смъртен акт: Няма открити следи от насилствена смърт.
 • Браудър промени историята си за убийството в следващите няколко години.Магнитски почина през ноември 2009 г. На следващия месец Браудър каза в Chatham House (Лондон), че не знае как е умрял Магнитски, а в Юридическия факултет на Университета в Диего година по-късно, – че е бил поставен в изолационна килия и оставен даумре.Той не измисля побоя до една година след това, декември 2011 г., в сътрудничество с бившия служител на Държавния департамент Джонатан Уинър.Те лобираха за Закона Магнитски, всъщност Закона за защита на Уилям Браудър, който имаше за цел да използва силата на САЩ, за да блокира руснаците, защото го преследваха за масивно укриване на данъци и кражба.Всички тези доказателства са на моя уебсайт.
 • Браудър е в протокола с различни версии за смъртта на Магнитски – че е починал от естествена смърт, че е бил е вързан и оставен да умре, че е бил е вързан и бит с гумени палки, докато умира, и накрая – измъчван до смърт от пазачите на затвора.
 • Браудър разказва на Chatham House, Лондон, за обстоятелствата на смъртта на Магнитски, месец по-рано, през декември 2009 г.: „Не знам какво са си мислели.Не знам дали са го убили умишлено през нощта на 16-ти, или е умрял от небрежност. ; „Сложиха му усмирителна жилетка в стая за изолация и го изчакаха 1 час и 18 минути, докато умре“ — 6 декември 2010 г., Правен факултет в Сан Диего; „Сложиха го в изолационна килия, вързаха го за леглото, след което позволиха на осем надзиратели да го бият с гумени палки в продължение на 118 минути, докато умря“ — 13 декември 2011 г. Университет на Кеймбридж Judge Business School; Съдебна комисия 27 юли 2017 г „….вкараха го в изолатор, приковаха го към леглото и осем надзиратели влязоха и го биха с гумени палки.Тази нощ той беше намерен мъртъв на пода на килията.
 • Презентация на Браудър беше публикувана от Хелзинкската комисия на Камарата на представителите, оглавявана от представителя Джеймс Макгавърн.

Мат: От твоето изследване и от много други пионери разследващи журналисти бяха събрани много доказателства, сочещи много различна история от тази, която ни беше разказана. Всъщност изглежда, че Браудър е много по-малко чист или честен, отколкото ни беше казано, и заедно със Сергей Магнитски може действително да е отговорен за престъпленията, в които той обвини руските държавни служители. Можете ли да споделите някои примери за това?

Луси: Браудър е участвал в измама с възстановяване на данъци. Разговарях с московския адвокат Андрей Павлов, който призна за участие. Той е работил по същата измама с друга ръководена от Запада компания. Той е работил с някой си Виктор Маркелов, за да организира операция по тайни съдебни дела. Фалшива компания би съдила истинска компания за неизпълнение на контакт. Фирмата жертва няма да оспори, а ще плати. След това ще поиска връщане на платените данъци, тъй като печалбата е изчезнала. Компанията Hermitage има печалба от 1 милиард долара през 2006 г. Делото от 2007 г. доведе до нейния иск за възстановяване на 320 милиона долара от хазната. Браудър казва, че компаниите му са били откраднати и това е направено от други. Няма доказателство за това. Маркелов свидетелства, че е работил с някой си Сергей Леонидович. Пълните имена на Магнитски са Сергей Леонидович Магнитски.

Междувременно данъчни следователи претърсиха офисите на Браудър и неговия работодател на Магнитски Файърстоун Дънкан и взеха документи и компютърни файлове. Браудър твърди, че са ги използвали, за да откраднат компаниите му. Това е невъзможно в Русия. За да промените собствеността, или първоначалния регистриран собственик, трябва да се отиде в сградата на компанията и да се поиска промяната или някой с пълномощно може да я поиска дистанционно.

Браудър се опита да размъти водите.

Това се случи. Пълномощните са предоставени от кипърските фирми на Браудър на Октай Гасанов, сочен от Маркелов за негов сътрудник.

Браудър твърди, че пълномощните са фалшиви, но Янна Александру, кипърски агент по учредяване на компании, която създава фирмите на Браудър, се закле в показания във федералния съд на САЩ, че разпознава подписа си.

След това трите фиктивни компании на Браудър бяха продадени на нов собственик фигурант. За този договор за продажба от 31 юли 2007 г. вижте препратката към Glendora, фиктивна компания на Browder в Кипър, която беше собственик на калмикската фирма Parfenion. (Нарича се наслояване, класическа офшорна тактика: една фирма притежава друга фирма).

Договор за продажба на акции на Parfenion (списък за продажба) от 31 юли 2007 г., близо два месеца след претърсването през юни.

Има снимка на договора за продажба на Parfenion, една от фиктивните компании, замесени в измамите с възстановяване на данъци. Пише Parfenion на английски с големи червени букви. Glendora на английски е подчертано.

Купувач е Pluton LLC, представлявано от Виктор Александрович Маркелов. Продавач е Glendora Holdings Limited, представлявана от Октай Гасанович Гасанов. Glendora беше кипърската фиктивна компания на Браудър, собственик на неговата руска фирма Parfenion. В разпита си Маркелов казва, че Гасанов е бил негов сътрудник в схемата за възстановяване на данъци.

Пререгистрация на фиктивните фирми

Компаниите, според Магнитски, не са били официално пререгистрирани до септември. В свидетелските показания на Магнитски от юни 2008 г. се казва, че след „решения от 3 и 7 септември 2007 г. на Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област“ компаниите са „пререгистрирани на 11 септември 2007 г. и 20 септември 2007 г. под нови юридически адреси в Москва.” Решенията се отнасяха до тайните съдебни дела. Ако това е вярно, компаниите дотогава са били регистрирани като собственост на Glendora, със старите си адреси.

Но Glendora е на видно място в юлската сметка за продажба. И така, защо компанията не беше пререгистрирана пет или шест седмици? Дали старите собственици (Browder) искаха да запазят контрола, заедно със стария пощенски адрес?

Магнитски свидетелства, че е получил известията за делото едва на 16 октомври, което противоречи на датата от юли на разписката за известие от Parfenion, изпратена на адрес, който той потвърждава, че е правилен. Той не обясни защо пощата очевидно не е била взета с месеци.

Браудър игнорира съдебните дела

Браудър и Магнитски са в заговор за измамата с възстановяване на данъци. Браудър казва, че е наел Сергей Магнитски като свой адвокат през 2007 г., за да разследва кражба на 230 милиона долара от руската хазна. Лъжа, Магнитски е работил за него като счетоводител, управляващ неговия Hermitage Fund от 1997 г. насам. Ето защо е бил разпитван за укриването на данъци на Браудър през 2006 г.

Има още много връзки към доказателства, че Браудър е мошеник и измамник.

Браудър казва, че руски служители са участвали в измами с възстановяване на данъци на стойност 230 милиона долара срещу руската хазна. Лъжа, доказателствата показват, че Браудър и Магнитски са го направили.

Браудър казва, че Магнитски е бил пребит до смърт. Лъжа, доказателства, подкрепени от Лекарите за човешки права, Кеймбридж, Масачузетс, показват, че той е починал от лошо лекувана болест.

За Луси Комисар – Носител на наградата Джералд Льоб, голямата награда на САЩ за финансова журналистика

За Мат Ерет: журналист, лектор и основател на Canadian Patriot Review (www.canadianpatriot.org), директор на Rising Tide Foundation и старши сътрудник в Американския университет в Москва.

https://www.thekomisarscoop.com/2022/11/matt-ehret-interviews-lucy-on-the-browder-hoax/

Източник: thekomisarscoop.com

Превод: opposition.bg