Днес, за втора година, продължаващото нападение над Авдиевка е затънало в информационната сянка на най-жестоката битка за Артьомовск (Бахмут). Може би напразно. Тъй като голяма част от това, което днес Русия демонстрира точно край Авдиевка, а не край Бахмут, е възможно скоро да окаже решаващо и най-положително влияние върху хода на цялата ни специална операция в Украйна.

Имам предвид, много по-активно от преди, въвеждането в битката за Авдиевка през последния месец и половина на бойна авиация на руските ВКС. От самата пролет на миналата година не успяхме да направим това никъде другаде на руско-украинския фронт.

Приблизително от май-април 2022 г. са нанесени и продължават да се нанасят бомбени и ракетни удари от въздуха по позициите на украинските войски от руската сухопътна и армейска авиация в други участъци на фронта, изключително в дълбочината на тактическата отбранителна зона на въоръжените сили на Украйна. Тоест на няколко километра от фронтовата линия. Не по-нататък.

В същото време нашите самолети и хеликоптери, като правило, изобщо не се появяват над украинските окопи. Стартират или нулират, след това, изстрелвайки топлинни капани, рязко завъртане на 180 градуса. И вкъщи!

Защо? Защото в противен случай, ако сте твърде смели да летите в тила на врага, рискът от изгаряне на земята е критично висок. След ответен и почти неизбежен удар по самолет или хеликоптер от украинските системи за ПВО. Който, разбира се, през последните месеци значително увеличи своя боен потенциал поради доставката на най-новите противовъздушни оръжия от водещи страни от НАТО.

Днес за руските пилоти, от гледна точка на организирането на бойното използване на ударни самолети, небето на Украйна е слоест „пай“. На височини до пет километра най-сериозни проблеми трябва да се очакват от много ефективни ПЗРК, които бяха транспортирани от Запада до въоръжените сили на Украйна непреброени от никого хиляди единици.

Това са на първо място американските FIM-92 Stinger (в превод „Ужилване“) и британските свръхзвукови LMM Martlet и Starstreak. Далеч от изчезване в тази страна са и техните бивши съветски колеги – Стрела-2, Стрела-10 и Игла.

Фронтът от украинска страна е толкова гъсто осеян с такова оръжие, че е по-добре, разбира се, изобщо да не се доближаваш до него през небето. За да останеш жив. Наистина ли е невъзможно обаче да се издигнеш над петте километра, абсолютно недостижими за ПЗРК?

Там екипажите ги чака нова беда. Изкачвайки се на такава височина, руски самолет лесно и предварително се засича от радари, които строго контролират въздушното пространство над цялата територия на противника. По-специално, те се виждат и от борда на американския самолет за ранно предупреждение и контрол на системата АВАКС, който непрекъснато се рее над Полша и Румъния.

След получаване на целеуказания от командния пункт в боя се включват системите за ПВО със среден обсег на въоръжените сили на Украйна, стоящи в близкия и далечния тил на украинските войски. Сред тях, разбира се, най-страхотните екземпляри също са западно производство.

Това са мобилни американо-норвежки комплекси NASAMS (границите на зоната на поразяване, в зависимост от типа на използваните ракети, са до 180 километра в обхват и до 21 километра във височина), немски IRIS-T (същите характеристики, респ. , до 40 и до 20 километра), чисто американски MIM-23 Hawk (до 35 и до 18 километра).

Нека добавим тук, макар и остарели модификации, но все още доста боеспособни на нашите бивши С-300 и Букове. И заедно получаваме много смъртоносна система за противовъздушна отбрана с вдъхновяващи (в чисто военен инженерен смисъл) и извикващи цялото уважение бойни способности.

Разбира се, възможно е да се опитате да преодолеете такава противоракетна ограда от въздуха. Но екипажите имат твърде малко шансове да видят отново родното летище.

И сега: какво и как в този смисъл изведнъж започнахме да преодоляваме Авдиевка тази зима?

От февруари там определено се очертават обнадеждаващи размествания. Накратко, същността на промените е лесно да се опише с една фраза: „Най-накрая, на този конкретен участък от фронта, ние отново започнахме да разбиваме Въоръжените сили на Украйна с „чугун!“. Тоест бомби. Все още не каквито и да е, но с голям обсег и висока точност. Но все пак…

Първото убедително видео на тази тема беше публикувано на 20 февруари 2023 г. от агенция РИА-Новости. На екрана можете ясно да видите как се чува мощна експлозия в полуразрушена промишлена сграда, под която, според украинските военни, през последните осем години са изградени стоманобетонни укрепления от три до шест етажа. Експертите смятат, че поражението е причинено от един и половина тона експлозивна бомба ФАБ-1500.

Но е възможно в този ден за първи път на територията на Украйна да бъде хвърлена най-новата управляема бетонобойна планерна бомба УПАБ-1500B, която за първи път беше представена на широката публика в Московския авиационно-космически салон МАКС през г. 2019 г.

Тези боеприпаси с предпазител, оборудван с три режима на забавяне на детонацията, както е посочено в описанието, са предназначени да поразяват „малки по размер здрави и изключително здрави цели като стоманобетонни убежища и командни пунктове“. Само фактът, че втората година за нашите войски отново основен проблем е пробивът край Авдиевка!

Това, което е особено важно в случая: за да пусне УПАБ-1500B, фронтовият бомбардировач от типа Су-34 дори не трябва да се доближава до обекта на атаката. Достатъчно е да летите до него на разстояние не по-голямо от 50 километра.

Освен това гигантската въздушна бомба, пусната от пилота, управлявана от инерционно-сателитния канал, завърши всичко сама.

Защо не използвахме УПАБ-1500B по-рано в такава трудна зона на работа? Защото за това екипажът на бомбардировача ще трябва да се изкачи на височина до 15 километра до точката на пускане. По този начин се разкрива не само пред почти цялото вражеско електронно оборудване за наблюдение, което би работило този ден над територията на Украйна, но и пред онези АВАКС, които кръжат над Полша и Румъния, на хиляди километри от фронтовата линия.

Вероятно руското командване го смяташе за твърде рисковано. Защо изведнъж стана толкова смело до края на февруари?

И тук, вярвам, стигаме до най-важното в този разговор. На Запад отдавна се говори, че руската авиация, БПЛА и ракетчици са организирали истински лов за украинските системи за ПВО от края на миналата година.

Задачата: на всяка цена и възможно най-скоро да изчистим небето на тази страна, за да вкараме основните сили на нашите въздушно-космически сили в битка. И – до пълната дълбочина, до западните граници на незалежната. Само по този начин, както изглежда, ще можем да постигнем коренна промяна в тази битка.

Чужди източници обърнаха внимание на сериозните промени в тактиката на ВКС през последните месеци. Приетата схема за унищожаване на системите за ПВО на противника е приблизително следната.

Първо, руските многофункционални изтребители тип Су-35 с високоскоростни противорадиолокационни ракети Х-31П или Х31ПД „висят“ във въздуха близо до фронтовата линия извън зоната на поразяване на украинските системи за ПВО. Обсегът на поразяване на първата е до 110 км, на втората – до 250 км.

Тогава друга доста голяма група самолети уж се втурва към украинските граници, принуждавайки вражеските системи за противовъздушна отбрана на фронта и в близкия тил да бъдат включени в бойна работа. Разкривайки се и заменяйки по този начин под нашите антирадарни ракети. И уж атакуващите самолети безопасно се обръщат по обратния курс, дори не достигайки окопите на своите войски.

Друг вариант: внушително „ято“ руски ударни БПЛА от типа „Геран-2“ може да изпълнява същата роля на симулатори за въздушно нападение. Със същия резултат.

Експерти на Запад са сигурни, че главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал от армията Сергей Суровикин, на когото се приписва авторството на този план, просто творчески е копирал успешните действия на израелците във войната с Ливан през 1982 г.

Тази операция на армията на еврейската държава се нарича Mole Cricket-19.

В нея са участвали израелски IAI Scout БПЛА, малки дистанционно пилотирани самолети Mastiff, самолети за ранно предупреждение E-2C Hawkeye, базирани на Boeing 707 самолети за електронна война, хеликоптери Sikorsky CH-53 Sea Stallion и самолети IAI-202 Arava за слушане на вражески радио мрежи .

Откритите системи за противовъздушна отбрана са били унищожени от противорадиолокационни ракети AGM-78, едновременна въздушна атака на стотици щурмови самолети, разделени на групи от 2-6 изтребители-бомбардировачи, и артилерия с голям обсег. В резултат на това враговете на Израел почти едновременно са загубили 29 зенитно-ракетни батареи.

Не мисля, че руските сили в Украйна в същата посока действат по толкова масиран начин. Но системно и за дълго време. Важен е крайният резултат. А как да го постигнем – ще оставим на генерал Суровикин и неговия щаб да решат.

Защото помните какво призоваваха съветските военни лидери в началния период на Великата отечествена война? „Танковете, избийте танковете от нацистите възможно най-скоро на всяка цена!“

Днес, вместо танкове, трябва да извадим от строя основните системи за ПВО на украинската армия. Приблизително така, доколкото може да се разбере, звучи лозунгът на деня в зоната на СВО.

Защото какво ще стане, ако успеем в този план? Проблемите с мостовете през Днепър и снабдяването на фронта с гориво, боеприпаси, резерви и други неща с всеки вид транспорт ще бъдат незабавно решени за нас.

Ако за руската военна авиация един ден наистина дойде „безоблачно небе над цяла Украйна!”, тогава нашият боен самолет или хеликоптер ще може да преследва всеки украински камион, всеки влак по всяка местна магистрала. Както правеше авиацията на фрицовете с Червената армия през 1941-1942 г. Плътно и неразделно я „придружаваха“ по този начин до самата Волга.

Но също така е ясно, че, честно казано, що се отнася до Украйна като цяло, е нереалистично да се унищожи цялата й система за противовъздушна отбрана. При съществуващата подкрепа от Запада на Киев това са празни мечти. Никой няма да ни позволи да унищожим ПВО на тази държава докрай.

Вместо повредените комплекси на въоръжените сили на Украйна, те веднага ще бъдат доставени с нови стотици и хиляди от същите. Или още по-добри.

Друго нещо е, ако говорим за отделни, доста тесни участъци от предната линия. Да кажем – за тези, на които е планирано ранно настъпление. Като близо до Авдиевка.

Създава се впечатлението, че просто сме смазали противовъздушната отбрана на противника в това направление. Възможно е успехът да е улеснен от факта, че Авдиевка отдавна е била в полуобкръжение.

Затова изпращането на нови системи за ПВО със среден обсег в този укрепен район, които да заменят унищожените от нас, е проблем за противника. А само с ПЗРК, които лесно се пъхат във всеки окоп, няма да направите много срещу бомбардировачи на фронтовата линия.

Какъв е изводът за Русия? Той е прост. Както казва един от ръководителите на спецоперацията, „слонът не се яде цял“. Само на части. Тук отиваме да ядем.

Ако, например, връщането на Херсон се превърне в цел на Русия в краткосрочен план, на първо място е необходимо да се унищожи противовъздушната отбрана на въоръжените сили на Украйна там. И ако, да предположим, Харков е на дневен ред, „тогава ние летим към вас!“. А после – навсякъде.

Това, предполагам, е една от основните и много важни поуки от днешните събития край Авдиевка. Ако руските въоръжени сили успеят да постигнат същия пробив в други области и след това да вкарат фронтовата авиация в реални бойни действия, всичко ще бъде наред.