Експертът Робърт Кийосаки, предсказал колапса на американската Lehman Brothers през 2008 г., прогнозира крах и за Credit Suisse.

Над 100 милиарда долара са били заличени от стойността на американските банки в това, което се описва като “кървавата баня на Уолстрийт”, предизвикана от колапса на Silicon Valley Bank (SVB). Търговията с акции беше периодично спирана в поне 20 регионални банки в страната в понеделник, съобщиха западни издания. Сривът засегна и голямата четворка сред финансовите институции в САЩ- цената на акциите на Citigroup падна със 7,45%, Wells Fargo потъна със 7,1%, а Bank of America загуби 5,8%, докато JP Morgan 1,8%.

Сред най-засегнатите регионални банки са First Republic, която изгуби от акциите си 62%, Western Alliance затвори в понеденик със загуба от 47 на сто, а стойността на KeyCorp се понижи с 21%. Всичко това се случи на фона на уверенията на президента на САЩ Джо Байдън, че “американците могат да бъдат уверени, че банковата система е безопасна”.

Волатилността доведе до спекулации, че Федералният резерв ще ограничи повишението на лихвените проценти, предназначени да укротят инфлацията.

“Мисля, че е важно хората да разберат как се случи тази потенциална банкова криза. Не е, защото няма достатъчно банкови регулатори, както се опитва да каже Байдън. Това е заради огромната инфлация и трилионите и трилиони долари заеми, които федералното правителство направи, което постави нашата финансова система в голяма заплаха и опасност. Не можете просто да продължавате да правите това месец след месец, година след година, заемайки трилиони и трилиони долари”, заяви Стив Мур, бивш съветник на Доналд Тръмп в Белия дом. Той допълни, че американските власти вече са повишавали лихвените проценти многократно през 2022 г. и са сигнализирали, че възнамеряват да продължат да го правят, за да охладят прегрятата икономика. Акциите на банките в Азия и Европа също се сринаха.

Властите предприеха мерки за защита на клиентските депозити, след като базираните в САЩ Silicon Valley Bank и Signature Bank фалираха. И за двете банки е известно, че работят с криптовалути. В тази връзка създадената от българи Nexo, която е разследвана у нас за пране на пари и измама, обяви, че не работи с двете фалирали банки в САЩ.

“Както винаги, вашите активи са в безопасност и имате непрекъснат достъп до средствата си, както и до цялата гама от продукти на Nexo, които да ви помогнат да се ориентирате в настоящата нестабилна среда”, написаха от компанията в туитър.

Колапсът на SVB е най-големият банков фалит след кризата от 2008 г. В неделя друг кредитор – нюйоркската Signature Bank, също фалира. Това шокира световните пазари и предизвика паника сред инвеститорите.

Експерти отбелязват общото между двете американски банки – бизнес моделите им бяха твърде концентрирани в един сектор и прекалено изложени на активи, чиято стойност беше под натиска на нарастващите лихвени проценти.

Джо Байдън обеща да направи “всичко необходимо”, за да защити банковата система. Но инвеститорите се опасяват, че други кредитори все още могат да бъдат засегнати от последиците.

Във вторник японският индекс Topix Banks падна с над 7%, като това е най-лошият ден на борсата от повече от 3 г. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, най-големия кредитор в страната по размер на активите, се понижиха с 8,1% в средата на азиатската търговия.

В понеделник испанската банка Santander и германската Commerzbank отбелязаха спад на цените на акциите си с повече от 10%. Много бизнеси бяха изправени пред перспективата да не могат да плащат на персонала и доставчиците, след като средствата им бяха замразени.

Експертът Робърт Кийосаки, който предсказа колапса на американската банка Lehman Brothers през 2008 г. и последвалата финансова криза, сега предупреждава, че Credit Suisse може също да фалира.

Кийосаки коментира часове преди самата швейцарска финансова институция да признае, че има “материална слабост”, тъй като разходите за застраховане на нейните облигации достигнаха най-високото си ниво от създаването на банката през 1856 г.

Швейцарската банка обаче категорично отхвърли твърденията, че е под заплаха, като главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви: “Нашата кредитна експозиция към SVB не е съществена”. Други служители пък настояха, че седмата по големина инвестиционна банка в света със седалище в Цюрих се подчинява на по-високи регулации в Швейцария в сравнение с SVB и други американски финансови институции.

Банката беше принудена да отложи публикуването на годишния си отчет миналата седмица след запитвания в последния момент от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC). Установените съществени слабости са свързани с невъзможността да се установят и поддържат ефективни оценки на счетоводния риск, заявиха от Credit Suisse.

Комисията за ценни книжа и борси е установила тези пропуски, след като в отчета за паричните потоци през 2019 и 2020 г. са се появили грешки.

БНБ: Ситуацията сега е различна от 2008 г.

Настоящата банкова криза в Съединените американски щати е различна от тази през 2008 г., коментираха от БНБ. На първо място европейската банкова система не е експонирана към американския пазар и инструменти по начина, по който това бе тогава.

Поради това преносът на негативно влияние в Европейския съюз става не по линията на директна загуба на база инвестиции в американски книжа, а основно чрез промяна в усещането за риск сред инвеститорите в акции на европейски банки.

Второ, за разлика от предходната криза американските власти реагираха бързо и мащабно, в резултат от което депозантите (в това число и негарантираните депозити) не поемат загуби.

Фалитът на американски банки няма да се отрази на банките в България, посочват още от БНБ. Както кредитните институции с местно акционерно участие, така и дъщерните банки на европейски банкови групи под надзор на ЕЦБ нямат директни експозиции към американски институции и инструменти, повлияни от кризата.