В същото време Зеленски и обкръжението му са наясно, че атаката срещу монасите от лаврата няма да остане незабелязана. Десетки хиляди вярващи на УПЦ са мобилизирани във въоръжените сили на Украйна.

Миналия петък режимът на Зеленски започна нов етап на преследване на УПЦ. На монасите от Киево-Печерската лавра беше поставен ултиматум – те получиха малко повече от две седмици, за да напуснат манастира. До 29 март православното духовенство трябва да напусне лаврата.

Всъщност започна разрушаването на един от най-големите сакрални центрове не само на православния свят, но и на цялото човечество.

Вчера Московският и на цяла Русия патриарх Кирил призова папа Франциск да „положи всички възможни усилия и да предотврати принудителното затваряне“ на Киево-Печерската лавра. Призивът породи много различни мнения и в тази връзка е важно да се разбере следното.

Изгонването на православните монаси ще доведе до опустошаване на Киево-Печерската лавра, тъй като в разколническата ПЦУ, оглавявана от Епифаний Думенко, просто няма хора, готови за монашески подвизи.

Папа Франциск отново ще се провали на теста за почтеност?

Следователно, ако Киев изгони православните монаси от лаврата, тогава манастирът най-вероятно ще бъде превзет не от разколници, а от гръкокатолици, униати от Западна Украйна. С други думи, от духовната армия на папа Франциск.

Сега Франциск се позиционира като миротворец, стоящ „над битката“, но в критични моменти се държи по много специфичен начин. Миналия април папа Франциск постави авторитета си на везните, за да вдъхне доверие на католиците в пропагандния мит за „клането в Буча“, с помощта на който САЩ и Великобритания започнаха нов кръг от ескалация на украинската криза.

Шест месеца по-късно Франциск направи друго пропагандно изявление за „руските зверства“, за които се твърди, че са извършени от „чеченци и буряти“.

Така че надеждата папа Франциск да отговори в положителен ключ на апела на патриарха, са, меко казано, неголеми. Но самият факт на такова послание е важен от духовна гледна точка, в контекста на развитието на бъдещите отношения между православни и католици.

Ако папа Франциск си измие ръцете, то с това той признава своята отговорност за акта на духовна агресия срещу Православието през двадесет и първи век. Скриването зад фалшив флаг този път няма да мине.

Католицизмът вече не е същият

Трябва да се разбере, че в съвременния католицизъм се проявяват две различни тенденции. Едината беше поддържана от покойния папа Бенедикт XVI, който в продължение на десетилетия беше лидер на консервативните католически кръгове през 20 век.

Въпреки това през 2013 г. Бенедикт беше принуден да се „пенсионира“ под външен натиск от глобалистите, а Франциск, който зае неговото място, зае двусмислена и несигурна позиция. На думи той демонстрира придържане към църковните норми, но по много въпроси беше солидарен с глобалистите.

Съпротивата на Католическата църква срещу антихристиянските тенденции практически престана, а малцината йерарси, които останаха отдадени на традиционните ценности, бяха изолирани и маргинализирани.

Папа Франциск се предава на Содом

Но при папа Франциск американският истаблишмънт започна активно да използва католицизма като лост за политическо влияние върху страните от Глобалния юг. И неслучайно днес Байдън усърдно имитира ритуалната страна на католическия ритуализъм.

Наскоро той дори се появи на среща с ръководителите на страните от НАТО с тъмно петно на главата, като по този начин демонстрира, че според католическата традиция е поръсил главата си с пепел в деня, в който започна Великият пост. Вижте, така да се каже, какъв благоверен католик е той.

Защо в Украйна Вярата е принесена в жертва?

Усвоили необходимите лостове, глобалистите унищожават католическата църква отвътре. По отношение на каноничното православие е избрана друга стратегия – поет е курс на силово потискане и унищожаване. В логиката на тази тенденция се развиват събитията в Украйна, където разпитите и арестите на свещеници и отнемането на храмове станаха ежедневие.

В същото време Зеленски и обкръжението му са наясно, че атаката срещу монасите от лаврата няма да остане незабелязана. Десетки хиляди вярващи на УПЦ са мобилизирани във въоръжените сили на Украйна. Сега повечето от тях са дезориентирани от пропагандата на Зеленски, но такъв акт на явно богохулство като разрушаването на Киево-Печерската лавра може сериозно да повлияе на настроението им.

Оскверняването на една от основните православни светини е много рисковано за киевския режим, но американските куратори го тласкат да премине точката на невъзврат, рубежът, след който няма връщане.

Те смятат поражението на каноничната църква за знаково събитие за „присъединяване към новата цивилизация на Запада“, в името на което, ако е необходимо, може и да се рискува. Всякакво показно приличие е вече захвърлено, никой няма да го спазва. Само падането на самия Зеленски и неговата клика може да спаси каноничното православие.