България има „добър потенциал“ да увеличи производството на боеприпаси, от които Украйна се нуждае. Това каза пред вестник „Политико“ еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

„България има добър потенциал за значително увеличение на производството във времева рамка, която би могла да отговаря на това, което търсим“, каза Бретон.

Еврокомисарят каза, че сега е необходимо да се намерят фабрики, готови бързо да увеличат производството, да се определят техните нужди и капацитет, както и потенциалните проблеми във веригите за доставки. Той посети три производствени обекта в България, единият от които е на държавното предприятие „Вазовски машиностроителен завод“. Според него българските предприятия биха могли „да увеличат доставките за настоящи клиенти, които са членове на ЕС“. „Страните, които имат запаси, ще могат да ги прехвърлят в Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да получа тази гаранция“, добави еврокомисарят.

Тиери Бретон възнамерява да посети още Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния.

Източник: ТАСС