Дипломатическата мисия отбеляза, че журналисти от издания, близки до администрацията на САЩ, искат „да премълчат появата на нови важни подробности“.

Журналисти от издания, близки до администрацията на САЩ, участват в информационна кампания за отклоняване на вниманието от резултатите от разследването на взрива на газопроводите “Северен поток” и “Северен поток 2”, проведено от американския публицист Сиймор Хърш.Това се казва в разпространено в четвъртък писмено изявление на руското посолство във Вашингтон.

„Обръщаме внимание на продължаващия координиран поток от дезинформация за терористичните атаки срещу газопроводите на системата „Северен поток“, отбелязват от дипломатическата мисия. „Журналисти от издания, близки до администрацията, преднамерено продължават да произвеждат умишлено неверни версии за взривяването на критичната енергийна инфраструктура в Балтийско море. Отново се пускат „фантастични“ истории за някакви граждани, които са били удостоени да извършат такъв сложен акт на саботаж на наета “яхта“. Въпреки че всеки здравомислещ човек разбира, че подготовката и осъществяването на такава терористична атака е само в силите на отделни държави с определени технологии.”

Както се подчертава в изявлението, „целта на тази информационна кампания е да отклони вниманието на читателите от „токсичното“ за западните столици разследване на Хърш, получило широк резонанс и „да заглуши появата на важни нови подробности“.

Сред тях, както посочват от посолството, “откриването на 30 км от мястото на терористичната атака на неизвестно устройство, подобно на антена-детонатор”.

„Тук очевидно смятат за незаслужаващ внимание факта, че руската компания Газпром, собственик на тръбопроводите, продължава да е блокирана за всякакви инициативи, насочени към провеждане на обективно разследване“, се подчертава в изявлението. Какво е това, ако не желание да се „покрият“ изпълнителите и поръчителите на саботажа, в резултат на който бяха подкопани не само Северните потоци, но и взаимноизгодните енергийни връзки между Русия и Европа.

В резултат на това страдат обикновените европейци“.

„Ако американските кореспонденти наистина са заинтересовани от установяване на истинските обстоятелства и поръчителите на това, без преувеличение, „престъплението на века“ – съветваме ги да обърнат повече внимание на призивите на Руската федерация за започване на прозрачно международно разследване. “, допълват от посолството. „Колкото и да се опитват нашите недоброжелатели да скрият истината, тя все пак ще надделее“, се казва в изявлението.

Разследването на Хърш

Хърш публикува на 8 февруари официален коментар, в който се посочва, че саботажът на тръбопровода е тайна операция на САЩ, извършена със знанието и съгласието на президента Джо Байдън, след месеци на вътрешни дебати в администрацията на САЩ.

Белият дом нарече версията на публициста за събитията “пълна лъжа и пълна измислица”.

Вестник New York Times в началото на март, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че определена “проукраинска група”, която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботаж на газопроводи.

В същото време в Die Zeit излезе публикация, в която се посочва, че германски следователи са идентифицирали плавателния съд, използван от диверсантите. Фирмата, която го е наела, се твърди, е на украински граждани и е регистрирана в Полша.

Както подчерта руският президент Владимир Путин в интервю за журналиста Павел Зарубин, той е сигурен, че версията, представена в The New York Times, е „пълна глупост“.

Руският лидер отбеляза, че „такъв взрив – с такава мощност, на такава дълбочина – може да бъде извършен само от специалисти и подкрепен от цялата мощ на държава, която разполага с определени технологии“. На въпрос дали може да се смята, че това са именно страните от Запада, той отговори: “Ами, разбира се!”

Източник: tass.ru

Превод: opposition.bg