Бойко Борисов събра 4 000 симпатизанти в пловдивската зала „СИЛА“ в най-мащабното събитие от предизборната кампания на ГЕРБ. Той е водач на листата в града. Управление без участието на ГЕРБ не може да има. Празен чек няма да подпишем, каза лидерът на ГЕРБ. Българинът най се дразни да му бръкнат в джоба, а ПП точно това направиха, добави той.

А днешната дата не е избрана случайно – на 17 март се навършва една година от незаконния му арест. Преди събранието да започне, бяха публикувани кадри от репортажите от ареста на Борисов и реакцията на ЕНП. Множеството ги посрещна с възгласи „Победа!“

„Простил съм на враговете си, има горе кой да гледа, но няма да забравя как Вежди Рашидов мръзнеше навън“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който в Пловдив година след задържането си. Той застана на сцената в зала „Сила“ до водачите на листите. „Това са знаещите и можещите, доказалите се, но ГЕРБ възпита и една нова, млада армия, която никой не може да изчегърта. Те са по-млади и по-хубави от ПП-тата и ДБ-тата“, каза той и покани младежите да се качат при първите в листите. „Успяха да успят 2 години българите и сега, като се събуждат, виждат какво става с веригите. А сутринта по телевизиите наглеят. Кое наложи в България да се вдигне инфлацията още преди войната? Това, че се договориха и вдигнаха цените на бензина и нафтата. Само че българинът най се дразни да му бръкнат в джоба, а те точно това направиха“, обясни Борисов.

Той разкритикува фискалната политика на правителството на Кирил Петков. „Всички разумни финансите се изказаха, дори патронът на ДБ Иван Костов днес е казал, че гласува за тях за последен път, ако дефицитът не падне под 3%. И да попитам защо сега са 7 партии заедно? Какво излезе, Вежди? Че за 2 години „Продължаваме промяната“ не може да се пробери с ГЕРБ, че „Демократична България не може да се пребори с ГЕРБ“, добави Борисов. Той припомни как лидерката на „Обединени земеделци“ Петя Ставрева, която сега е в коалицията на ПП и ДБ е била евродепутат от ГЕРБ.

„Това е време, много разделно. Но ние трябва да загърбим омразата и след 2 април да се направи редовно правителство. То няма да е е стабилно при тези параметри на бюджета, но поне да е редовно, да се приемат някои закони. Който му мил народът, трябва да преглътне егото, да прости дори, да жертва дори и партийния интерес“, добави Борисов. Той обвини ПП и ДБ, че лъжат за фискалния резерв.  Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че няма да допусне вдигане на данъците. „Какво искат – целият бизнес да плати вересиите на Василев – от фризьорския салон и гаражчето до най-голямата фирма да ги одерат с още 33% данък. Ами те ще излязат в сивата икономика веднага. В нашата програма данъците не се пипат“, каза още Борисов.

Той сравни Асен Василев с Кашпировски заради изказването му в едно предаване, че сега българинът живее по-добре. „С кое – челихвите по кредитите се видгнаа, че обедняха с 40%, че плащаха с левче повече за литър бензин?  Със сигурност една групичка от ПП са по-добре. Но народът не е по-добре. Затова желая и на стари и на млади, на знаещи и можещи да сте живи и здрави, да обяснявате на всички хора какво трябва да се направи. Управление без участието на ГЕРБ не може да има. Празен чек няма да подпишем, това искам да казвате на всички“, обърна се Борисов към актива на ГЕРБ.

Преди него Вежди Рашидов говори за ареста на Бойко Борисов, който беше обявен за незаконен от всички съдебни инстанции. „Г-н Борисов, не ги плашете много, защото онова, което те направиха, беше да ви унизят и да ви смачкат. Достойно ли е да правят това? Тези хора направиха едно много срамно нещо, но се надявам, че след болката, която сте изживял, да сте по-корав. Има нужда – защото управлявате една партия, която не се нарои, няма мравки, има образовани млади хора. Най-красивите и сплотени хора с в ГЕРБ. Аз може и да изляза в пенсия някой ден, но винаги ще бъда с вас“, обърна се към Борисов Вежди Рашидов.

Пръв към хората в залата се обърна Тома Биков. „Здравейте, победители! Кирил Петков и Асен Василев вече са загубили. Преди 1 г. искаха да ни унижат. Те мразят нас. Това не е политическа борба. Ние не станахме като тях. Не възприехме омразата. За разлика от тях ние обичаме България. Кирил Петков и Бойко Рашков нарушиха консенсуса за политическо ненасилие, постигнат през 1990 г.“, каза той.

Евродепутатът Андрей Новаков акцентира, че е важно във време на война на кого ще се опреш и кой ще ти каже: „Спокойно, ще извадим каруцата от калта!“ „Всички знаем кой е този човек“, подчерта евродепутатът и добави, че всеки път, когато България е имала нужда от нещо голямо, е имала нужда от ГЕРБ.
Изказванията бяха последвани от излъчването на клип на ГЕРБ под мотото „За стабилна България отново“, в които се обяснява, че Кирил Петков и Асен Василев са харчили пари, които държавата няма.

„Видяхте от това видео, че държава лети към пропастта с бясна скорост. И виновник за това е „Продължаваме промяната“. Трите пъти когато са се докосвали до бюджета, нещата ставаха все по-лоши и по-лоши“, заяви Делян Добрев и добави, че инфлацията у нас си е чисто българска направия, дължаща се на управлението на Кирил Петков и Асен Василев, защото е започнала далеч преди началото на войната. Той разказа как преди около седмица бил за кратко в болница и там един възрастен човек му казал: „Аз съм много доволен от Промяната, благодарение на тях станах по-силен. Преди, като отидех в магазина и купувах за 100 лв., едва си носех покупките, а сега за 100 лв. с лекота си нося чантата.“ Той се зарече, че ГЕРБ ще спаси държавата за пореден път.

„Опонентите на ГЕРБ твърдяха, че се борят за върховенството на закона, но самите те го нарушиха няколко пъти, включително и с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, заяви във видеопослание лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер. Той пожела победа на ГЕРБ на предстоящите избори.

„Най-грозното, което се случи през последните 2 години, бяха систематичните усилия да бъде заличена и унищожена една партия, което не се е случвало никога в демократичната история на България. Това харвардско ли е?“, попита Томислав Дончев. Той подчерта, че ако промяната е за лошо, това е регрес и разпад. „Народът винаги е мъдър и е прав, но го излъгаха, измамиха го, както, когато ви продават гривна, която сваля кръвно и гони хлебарки и мишки“, каза още Дончев и сравни лидерите на ПП с Кашпировски. Имаме 2 пътя , или тази политическа измама, или да оздравеем и да развием имунен отговор и да се изправим. Ние знаем пътя напред, ние знаем посоката и кой ще води, защото сме го правили – повече от веднъж“, допълни Томислав Дончев.
След неговите думи на сцената се качиха водачите на листите.