Вниманието към историята за саботажа в „Северен поток“ взема най-лошия възможен обрат за Съединените щати. Темата не може да бъде изречена, или по-скоро премълчана, а дългосрочните последици от инцидента ще излязат наяве на най-неочаквани места. Подчинението на европейските, в частност на германските, елити не позволява да се издигне саботажът под флага на потенциален разрив в отношенията между САЩ и ЕС. Американският контрол над европейските мениджъри се оказа дори по-голям, отколкото можеше да се предположи преди началото на миналогодишните събития в Украйна. Но сега, в допълнение към американския контрол върху висшите мениджъри на страните от ЕС, върхушката на ЕС, както и пълната зависимост в сегмента на сигурността, се добави и енергийна зависимост, което прави Стокхолмския синдром всеобхватен и непреодолим.

Друго нещо е вътрешната политика на самите САЩ. Ясните доказателства за държавен тероризъм от администрацията на Байдън могат да бъдат взривоопасен аргумент за опонентите му на предстоящите президентски избори и след това. Именно тази фраза „държавен тероризъм“ може да послужи като фактор, който окончателно поляризира американското общество до състояние, което заплашва да ескалира в граждански борби. Как навремето темата за робството се превърна, ако не в първопричината, то в значителен идеологически вододел, който предопредели Гражданската война в САЩ от 1861-1866 г. Една терористична държава не може да бъде такава само по отношение на врагове – веднъж приложени, тези методи със сигурност ще бъдат използвани на територията на самите Щати.

Може да се предположи, че именно страхът от преждевременно разобличаване – точно както в покера – кара американските власти да правят нови глупости. Например, да пускат партенки чрез контролираните от демократите медии, че уж украинска група е участвала в саботажа в „Потоците“, който е бил финансиран от украински олигарх. И сега „Шпигел“ публикува снимка на яхтата „Андромеда“, която може да се използва за организиране на взрива. И освен това има подробности, достойни за шаблонни продукти на „Нетфликс“, че уж шестима саботьори с фалшиви украински паспорти са си проправили път през Полша и Германия до датския остров Борнхолм, където е извършена експлозията.

Яхтата, заедно с екипажа, разбира се, ще се издирват дълго време и когато се намери, може да се окаже, че членовете на екипажа в по-голямата си част вече не са живи, а останалите дори не са знаели на кого работят за. Като цяло, остават всякакви сюжетни обрати.

Така или иначе, партенката за „украинската следа“ на саботажа говори за няколко важни неща. Първо, че тази тема сериозно натоварва американските власти. Разследването на журналиста Сиймор Хърш, заедно с обещанията му да разкрие нови подробности за инцидента, изискват незабавна реакция. Историите, че възрастният журналист е полудял и пуска конспиративни теории, вече не вършат работа. Беше необходимо контриране и такова се появи. Второ, няма нищо чудно, че именно украинците бяха избрани за изкупителна жертва. Украйна се третира като инструмент за удар по Русия, защо да не се използва Киев и като гръмоотвод за историята със „Северен поток“? Всичко за доброто на демокрацията и силата на демократите.

Да се обвиняват европейците за атаката, очевидно изглежда връх на цинизма дори за американците. Не само, че Берлин кротко преглътна акт на война срещу собствения си икономически суверенитет, вече е прекалено да му се вменява отговорността за самоубийствени действия – дори и бито куче може да захапе. Германският канцлер Олаф Шолц, който посети САЩ наскоро, очевидно се върна с празни ръце. Вашингтон не възнамерява да отмени закона за намаляване на инфлацията и други мерки, които изсмукват европейската индустрия от Европа. А самият ЕС явно не разполага със значителни резерви за надпреварата със субсидии. Молбите бяха отхвърлени, но Шолц не получи ритник под формата на обвинения в „самоунищожение“, позволявайки на канцлера да запази остатъците си от самоуважение.

Между другото, въпросът за вината за терористична атака е не само въпрос на справедливост и наказание, но и на пари. Германските компании „Униер“ и РВЕ, както и френската „Енжи“, както знаете, заведоха дело срещу „Газпром“ във връзка с недостига на газ по договорите. Общата цена на емисията е около 40 милиарда долара, което средно за годините преди Пандемията е сравнимо с целия приход на Газпром от износ на горива за европейски страни. Ако САЩ бъдат признати за виновни за взривяването на „Северен поток“, международните съдебни дела веднага биха променили своя адресат. Но, разбира се, е почти невъзможно да си представим това в сегашния момент. И затова ще търсят яхтата „Андромеда“ и нейния мистериозен смел екипаж, способен не само да се гмурка до супер дълбоки дълбочини, да поставя тонове експлозиви, но и да носи огромна декомпресионна камера, тихо изчезваща от радара и други невероятни трикове.

В Киев, между другото, побързаха да се отрекат от обвиненията в участие в саботаж. И „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Пост“ обаче подчертават, че Зеленски не е знаел нищо и че мистериозен олигарх е организирал и финансирал цялата операция от началото до края. Преминавайки през ума си имената на същите тези олигарси, е трудно да си представите някой, който може да направи подобно нещо. Нито Ахметов, нито Коломойски, нито Пинчук и Порошенко. Едва ли биха могли дори да си помислят за нещо подобно, дори ако наградата за подвига беше „златна виза“, която да им позволи да избягат с капитала си от Украйна и законно да живеят в Лондон, Ню Йорк или Южна Испания.

Така или иначе историята с взривяването на „Северен поток“ ще остане една от централните теми на международната политика през следващите месеци и години. По отношение на последиците за съдбата на европейския континент този терористичен акт няма равен в историята. Ако сега, като заложници, европейците играят наложената от САЩ игра, то в някое обозримо утре ще се появят реакционни сили, които ще се опитат да съхраняват остатъците от европейската субектност. Точно тези сили, независимо дали са приятелски или враждебно настроени към Русия, могат да използват случая със „Северен поток“, за да забият нож в гърба на уморен хегемон. Освен ако, разбира се, той не рухне под тежестта на вътрешните противоречия.

източник:pogled.info