БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. Цялата тази криза, че държавата фалира и че курсът лев-евро е под риск, беше наистина една фалшива новина. Това коментира пред Нова телевизия Кирил Петков от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

„Ако сравним януари 2022 г. и този януари, ще видим, че би трябвало да има близо 400 млн. по-високо събиране на ДДС, отколкото в момента е събрано. Според нас има риск чадърите над някои големи фирми отново да са опънати”, е неговият коментар.

Петков се похвали, че те знаят как да съберат ДДС и как всички фирми да имат равно начало пред НАП. „След няколко седмици ще направим редовно правителство и този проблем няма да съществува. Няма да се налага да затягаме коланите”, посочи той.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” обясни, че предпочита данъците да не бъдат повишавани. „Просто НАП да си върши работата, това е съвсем възможно, доказали сме го. И преди миналите избори имаше пресконференция със страшната зима и завършихме на -2,9% дефицит”, допълни Петков.

Той увери, че от „Продължаваме Промяната” са влезли в политиката, не за да се карат и да спорят, а да вдигнат стандарта на живот в България. „В нашата програма сме се фокусирали обратно върху позитивното”, подчерта Петков.

Основна тема, по думите му, е и Шенген. „Не само защото трябва да пътуваме по-лесно без паспорти, но и малките и средни фирми могат да се конкурират по-добре в Европа”, каза още той.

Според Петков предстоящите избори са „малко по-различни”. „Със сигурност ще бъдем първи. И със сигурност ще има правителство. Ще предложим правителство с позитивна политика. Искам да видя коя партия не би се съгласила да подкрепи такава програма”, допълни съпредседателят на ПП.